Marie Unander-Scharin och Sofia JarlFoto: Centerkvinnorna

Visa civilkurage i sommar!

Sommaren har kommit och livet känns enklare för många. Måsten och vardagsstress läggs på hyllan. Men för en del innebär sommaren en tid med ökad risk att utsättas för våld. Det är därför extra viktigt att vi reagerar och vågar se våra medmänniskor.

Våren 2020 kommer många att minnas som den vår då Covid-19 satte vår vardag ur spel. Viruset har skördat liv och människor har förlorat sina jobb. Än är pandemin inte över. Nu kommer ändå sommaren som många längtat efter, då solen skiner och allt grönskar. Skolan har sommarstängt och semesterlistorna skickas ut.

Men sommaren innebär även fara, speciellt för unga som riskerar att utsättas för våld. I takt med att temperaturen i landet ökar, ökar också våldsbrott som misshandel, våld i nära relationer och våldtäkter. Det är kanske inte något som en vill tänka på så här i sommartider, men faktum kvarstår: Antalet anmälningar ökar med i snitt sex procent under månaderna juni, juli och augusti jämfört med övriga delar av året, enligt Brottsförebyggande rådet.

Vi får inte blunda för våldet, samtidigt som det inte får begränsa våra sommarupplevelser. Vi måste tillsammans uppmärksamma det och ta hand om varandra. Under pandemin har det rapporterats om en kraftigt ökad risk för att barn och kvinnor ska utsättas för våld i hemmet. Sexualbrott på nätet har ökat och likaså har barnpornografibilder på nätet ökat enligt polisen. Detta gör sommaren än mer sårbar för de barn, unga och vuxna som riskerar att utsättas för våld av olika slag. Det gör det också än mer viktigt att vi reagerar och visar civilkurage.

Centerkvinnorna arbetar ständigt med frågan om mäns våld mot kvinnor. Vi driver bland annat att varje kommun ska ha en enhet med särskild kompetens om våld i nära relationer. Vi vill att kontrollerande beteende kriminaliseras och att anmälningsskyldigheten för orosanmälan även ska omfatta oro för kvinnor som far illa i en nära relation. Vi driver självklart fortsatt på för att kvinno- och tjejjourer ska få en långsiktig finansiering. Vi vet att våld börjar i tidig ålder, vilket en rapport från ”Stiftelsen 1000 möjligheter” och ”Unga Relationer” bekräftar. Därför måste våldförebyggande arbete prioriteras högre. Centerkvinnorna ser det som självklart att sex- och relationsundervisningen blir ett enskilt och obligatoriskt ämne i skolan.

Att reagera när något inte verkar stämma kan vara livsavgörande. Fråga hellre en gång för mycket, än en gång för lite. Låt detta bli en sommar då civilkurage och systerskap får växa.

  • Sofia Jarl, förbundsordförande Centerkvinnorna
  • Marie Unander-Scharin, avdelningsordförande Centerkvinnorna i Sigtuna kommun

Kommunens engagemang för Viby by

Debatt I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Debatt När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Debatt Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Debatt I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Debatt Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vi vill införa kommunal hemtjänst!

Debatt I början av december släppte Sveriges pensionärsförening (SPF) sitt årliga hemtjänstindex. Helhetsbetyget för den privatiserade hemtjänsten ligger drygt över medel.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Debatt Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Debatt Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Debatt Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Ge särskilda boenden bättre villkor

Debatt År 2023 införde det M-ledda styret i Sigtuna kommun ett köp- och säljsystem för de fyra kommundrivna särskilda boendena för äldre. Ärlinghem och Arhem i Märsta, Ymer i Valsta och Hemskogen i Sigtuna stad skulle inte längre ”få betalt” för de lägenheter som står outhyrda mellan ut- och inflyttningar.

Kvalitetslyft för äldreomsorgen i Sigtuna kommun

Debatt Vi vill tacka alla äldre och era anhöriga för det fina betyg ni gett Sigtunas äldreomsorg i Socialstyrelsens årliga enkätundersökning. På frågan ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” ger ni höjda omdömen inom alla undersökta områden jämfört med tidigare år.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening