Windefalk och BörjessonFoto: NewFace/Jeanette Sundin
BjörlinFoto: NewFace/Jeanette Sundin

Visa att ni tar klimatfrågan på allvar

Om hållbarhetsarbetet ska bli mer än tomma ord behöver förvaltningarna resurser för att kunna arbeta med frågorna – vilket vi i Miljöpartiet tog höjd för i vårt förslag till budget för Sigtuna kommun.

Hållbarhetsarbetet ska ”genomsyra kommunens alla verksamheter och bedrivas av samtliga nämnder, förvaltningar och kontor”, skriver Holst (M) och Askerson (M). Vi hoppas att de menar allvar. Men det inger inte förtroende att kommunledningen inte avsätter tillräckliga resurser till det arbetet i sin budget.

Miljöpartiet vill se ett strukturerat och väl genomtänkt arbetssätt för hållbarhetsfrågorna. För det behövs mätbara mål och tydliga ramar. Det sakpolitiska genomförandet är viktigare än hur arbetet organiseras inom kommunen. Kommunledningens ointresse för att införa en utsläppsbudget går dock på tvärs mot de egna ambitionerna om ett effektivt hållbarhetsarbete. Förhoppningsvis får vi se en mer ansvarsfull styrning mot ekonomisk hållbarhet från kommunledningen framöver.

Exempel från en rad andra kommuner visar att en utsläppsbudget är ett effektivt styrmedel, förutsatt att den kopplas till styrande dokument och avspeglas i den ekonomiska budgeten. En utsläppsbudget är alltså mer än ett styrmedel för att minska utsläppen av växthusgaser. Ett effektivt hållbarhetsarbete skapar också bättre förutsättningar för ekonomisk utveckling, trygghet och välfärd, inte minst för alla som är på väg ut i arbetslivet. Det utgör ett stöd för kommunens verksamheter och företag att anpassa sig till framtida utmaningar. En väl utformad utsläppsbudget är inte “detaljstyrning”. Den visar att kommunen tar frågan på allvar och ger den tydlighet som stora delar av nu näringslivet efterfrågar, för att kunna utvecklas långsiktigt med förbättrad konkurrenskraft.

Miljöpartiet instämmer med Holst och Askerson i att samtliga dimensioner av hållbarhet är viktiga, inte minst den ekonomiska hållbarheten som vi hade fokus på i vår insändare. Omställningen till ett fossilfritt samhälle utgör en stor utmaning. Med ett integrerat och effektivt hållbarhetsarbete kan politiken minska de sociala och ekonomiska orättvisor som står i vägen för en hållbar ekonomisk utveckling – då medför omställningen också stora möjligheter och en bättre framtid för alla.

  • Karolina Windefalk (MP), gruppledare
  • Lowe Börjeson (MP), ledamot kommunfullmäktige
  • Tove Björlin (MP), ersättare kommunfullmäktige

repliken: Valfrihet ger kvalitet och långsiktig hållbarhet

Insändare David Lundqvist (S) inleder sin fråga om vårdbolagen i Sigtuna kommun med att hänvisa till maktskiftet 2017. Det vill säga då Kristdemokraterna (KD) tillsammans med Moderaterna (M) med flera under pågående mandatperiod fick kliva in och ta ansvar efter Socialdemokraternas kollapsade styre.

Nöjda med bolagsvinsterna från äldreomsorgen, M, KD, SfS och SD?

Insändare Fram till maktskiftet hösten 2017 gick Sigtuna kommun in för att sköta vård- och omsorgsverksamheten i egen regi. Äldre-, LSS- och socialpsykiatriomsorgen sköttes av kommunförvaltningens egna enheter. Sen har aktiebolag tagits in som utförare. Är M, KD, SfS och SD nöjda med dessa bolags vinstuttag?

Kommuner har ett ansvar för ett tryggare samhälle

Insändare Brottsligheten och den upplevda otryggheten är ett stort problem för företagen i Stockholms län. Nästan fyra av tio stockholmsföretag uppger att de har utsatts för brott under de senaste 12 månaderna. Dessa brott orsakar inte bara stora ekonomiska förluster utan leder också till otrygghet för personal och kunder. I Sigtuna uppger 60 procent av företagen att de önskar att kommunen prioriterar arbetet med min minskad brottslighet och ökad trygghet för att förbättra det lokala företagsklimatet.

Tack Sigtuna kommun

Insändare I och med senaste fullmäktige har jag avsagt mig alla mina politiska uppdrag då jag ska flytta från kommunen. Texten nedan är en del från mitt avslutningsanförande:

repliken: Martin behöver inte oroa sig

Insändare Martin Jansson beskriver sin oro för utvecklingen på bostadsmarknaden. Vi kan lugna Martin. Den oro han upplever grundas uppenbarligen på ett antal olika missförstånd eller på ren okunnighet.

Barnen och skattebetalarna blir förlorarna

Insändare Utbildningsförvaltningen varnar för att våra kommunala skolor får högre kostnader och svårt att rekrytera lärare. Trots det anser M-SD-KD-SfS-styret att en stor, vinstdrivande skolkoncern är ett välkommet tillskott i kommunen.

slutreplik: Kommunledningen drunknar i felkalkyler

Insändare Kära kommuninvånare och skattebetalare. Gå inte på kommunledningens bluffkalkyl om att simhallarna kostar 30 miljoner kronor per år. De glömmer nämligen att redovisa intäkterna. Deras kalkyl är därför långt ifrån vattentät.

Vi har rätt att bo här

Insändare Som nyvald vice ordförande för Hyresgästföreningen Sigtuna vill jag vädja till alla hyresgäster att vara vaksamma på vad som händer när kommunen ombildar hyresrätter till bostadsrätter.

repliken: Magplask av Socialdemokraterna

Insändare Att främja folkhälsan är viktigt och det är därför kommunledningen investerar 185 miljoner kronor i årets budget för att renovera, bygga ut och bygga nya anläggningar runtom i kommunen.

Låt fler Sigtunaelever driva företag i skolan

Insändare Stockholmsregionen behöver fler företagare. Det är i företagen som välstånd, innovationer och arbetstillfällen skapas – allt det som gör vardagen bättre för oss alla. Fler företagare i Stockholms län skulle stärka den lokala ekonomin och bidra till levande samhällen.

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening