Foto: Arkivbild

Vinterns påverkan på SL-trafiken – Risken för förseningar och inställda turer ökar

Med vinterns grepp om länet intensifierar SL sina ansträngningar för att säkerställa en stabil kollektivtrafik. Trots deras insatser ökar risken för förseningar och inställda avgångar vid halt väglag, kraftigt snöfall eller plötsliga temperaturförändringar.

Att ha planer på resa med SL under vinterförhållanden kräver förberedelse och kunskap om hur trafiken påverkas. Att kolla trafikläget på SL:s webbplats eller i deras app innan resan är avgörande. Att hålla sig informerad om vädret och endast resa om nödvändigt under en vädervarning är också viktigt. För större förseningar, över 20 minuter, finns möjlighet till ersättning.

Påverkan på olika färdmedel
Bussar, tåg, tunnelbana, spårvagnar och pendelbåtar påverkas olika vid vinterväder. Temperaturväxlingar, snöfall och halt väglag kan påverka trafiken negativt. För att snabbast få information om trafikläget, använd SL:s app eller webbplats där trafikinformationen uppdateras kontinuerligt av trafikföretagen.

Bussarnas påverkan
Bussarna är likt andra fordon beroende av plogade och sandade vägar för att kunna trafikera. Vid kraftigt snöfall eller svåra väderförhållanden anpassar förarna körningen och vissa turer kan bli inställda för att säkerställa säkerheten för både passagerare och förare.

Vissa vägar är mer kritiska för att kollektivtrafiken ska fungera. Trots önskemål från trafikbolagen prioriterar väghållarna ofta större vägar för plogning vilket kan leda till förseningar för mindre vägar.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening