Lasse Björling (SfS) och Karolina Holst (M)Foto: Pressbild

Vilse i pannkakan

Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

På kort tid har kulturchecken blivit mycket uppskattad med sitt komplement till Kulturskolans traditionella kurskatalog. Privata utförare, kontrollerade och certifierade av Kulturskolan, erbjuder en rad aktiviteter på olika platser i kommunen och breddar utbudet på ett attraktivt sätt. Det vill Socialdemokraterna ta bort, vi vill tvärtom och utökar budget för den uppskattade kulturchecken. Vi tillför också en miljon kronor till Kulturskolans öppna verksamhet med kostnadsfria aktiviteter i områden med socioekonomiska utmaningar, ett mycket viktigt inslag i arbetet med att främja integrationen. För utövarna blir det inte mer gratis än så. Det kallar Socialdemokraterna för utarmning av Kulturskolan, vi kallar det förstärkning.

När vi tog över kommunledningen 2017 kostade det ingenting att boka tid i hallar och anläggningar. Nolltaxa kallades det och innebar att det bokades på för fullt då det var bra att ha tider som eventuellt skulle användas. Men bokningar utnyttjades inte fullt ut och det var alltför ofta tomt i hallar och på planer. Det vill säga ett oansvarigt sätt att utnyttja skattemedel. Det ändrade vi på genom att införa bokningsavgifter som till stor del återförs till föreningarna för de tider som har utnyttjats. Det vill säga ett ansvarsfullt sätt att utnyttja skattemedel.

Att kostnaderna för kultur- och fritidsaktiviteter har ökat under perioden 2017 – 2023 är kopplat till en rad faktorer som vi inte har haft rådighet över. Snabbt stigande räntor och el- och gaspriser, galopperande inflation och dessutom en pandemi med nedstängning av verksamheter har självklart påverkat enhetspriserna för varje besökare. Det är nästan lite pinsamt att behöva påminna oppositionsrådet om det.

Genom att systematiskt arbeta med att få ekonomin på fötter och effektivisera verksamheterna har vi i dag en budget som möjliggör att medel kan tillföras samtliga verksamheter inom kultur och fritid och investeringar finansieras utan att vi behöver låna pengar. Brobygget, Fritidsbanken och Sigtuna Funkis fortsätter sin viktiga och uppskattade verksamhet med förstärkt budget. En massiv satsning på att bygga ut och renovera hallar och anläggningar görs med egna medel och byggnation av ett Kultur- och aktivitetscentrum i Valsta kommer att påbörjas i år, en jättestor satsning som Socialdemokraterna lovade genomföra i femton år utan att leverera.

Om den köpfest som föreslås i Socialdemokraternas budget skulle bli verklighet är vi snabbt tillbaka till en ekonomi i fritt fall, som när vi tog över 2017. Där vill ingen hamna igen. Till det kan läggas väldigt höga hyreskostnader för Midgårdsbadet, ett resultat av en socialdemokratisk investering. Att undersöka alternativa lösningar är en skyldighet för varje ansvarsfull kommunledning.

En stark och stabil ekonomi är den långsiktigt bästa hjälp föreningarna kan få och den bästa garanten för att kunna erbjuda ett attraktivt utbud för våra barn och unga.
En sak är vi i alla fall överens om, kultur och idrott är viktigt för alla. Skillnaden är att vi gör verklighet av det medan oppositionen sitter fast och vilse i pannkakan.

  • Lasse Björling (SfS), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden
  • Karolina Holst (M), vice ordförande i Kultur- och fritidsnämnden

Läs mer: Kultur och idrott – en bra investering

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Ge särskilda boenden bättre villkor

Insändare År 2023 införde det M-ledda styret i Sigtuna kommun ett köp- och säljsystem för de fyra kommundrivna särskilda boendena för äldre. Ärlinghem och Arhem i Märsta, Ymer i Valsta och Hemskogen i Sigtuna stad skulle inte längre ”få betalt” för de lägenheter som står outhyrda mellan ut- och inflyttningar.

Kvalitetslyft för äldreomsorgen i Sigtuna kommun

Insändare Vi vill tacka alla äldre och era anhöriga för det fina betyg ni gett Sigtunas äldreomsorg i Socialstyrelsens årliga enkätundersökning. På frågan ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” ger ni höjda omdömen inom alla undersökta områden jämfört med tidigare år.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening