Den nya Arlanda kommun med S:t Pers ruin, galleria och bad i nya centralorten Rosersberg.
Askerson med Björling som var måttligt road av de nya planerna.Foto: märsta.nu

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Sigtuna och Upplands Väsby planerar att gå samman och bilda en ny stor kommun under namnet Arlanda kommun. Förslaget, som just nu diskuteras på politisk nivå, syftar till att effektivisera den kommunala organisationen, stärka näringslivet och förbättra servicen för invånarna.
– Med en gemensam kommun kan vi samordna resurser bättre och skapa starkare förutsättningar för tillväxt och utveckling, säger Mattias Askerson (M), kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna.

En av de mest uppmärksammade delarna i förslaget är att Rosersberg ska bli den nya centralorten i Arlanda kommun. Här planeras en stor handelsplats och ett nytt äventyrsbad, som förväntas bli en av de största attraktionerna i regionen. Förhoppningen är att den nya centralorten ska bli ett dynamiskt nav för både boende och besökare.

Flyttar S:t Pers kyrkoruin – för att göra plats för framtiden
I samband med etableringen av den nya handelsplatsen har ett kontroversiellt förslag väckts: att flytta S:t Pers kyrkoruin från Sigtuna till Rosersberg. Kyrkoruinen, en av Sigtunas mest historiska byggnader från 1100-talet, föreslås få en ny plats intill det planerade äventyrsbadet och handelsområdet för att ”göra kulturarvet mer tillgängligt för en bredare publik”.
– Det är en unik chans att kombinera historia med framtidens utveckling, uppger Mattias Askerson

Spricka i kommunledningen
Förslaget har skapat en djup splittring inom kommunledningen. Medan förespråkarna ser en möjlighet att stärka infrastrukturen och det lokala näringslivet, menar kritikerna att sammanslagningen hotar den lokala identiteten – särskilt för Sigtuna, som riskerar att förlora sin historiska särställning.
– Det här är från vettet och vi kommer lämna kommunledningen med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, säger Lasse Björling, Samling för Sigtuna.

Planerna omfattar även en ny stadsbusslinje, preliminärt kallad Arlandaleden, som ska förbättra kollektivtrafiken mellan de två nuvarande kommunerna. Om förslaget får stöd väntas en folkomröstning hållas år 2028, och Arlanda kommun kan bli verklighet 2030.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening