Sedig och Brodd Foto: Sigtuna kommun

Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Sigtunas ranking i Hemtjänstindex 2024 är plats 70 av 290! En liten försämring jämfört med i fjol, men en kraftig förbättring jämfört med 2022 då kommunen var rankad på plats 194. Men det goda resultatet verkar (S) vilja tala tyst om. Istället fokuserar de på det sämsta delresultatet i undersökningen, och verkar inte (vilja) veta att det genom undersökningens sammanställning slår igenom i det totala resultatet utifrån seniorers egen syn på hemtjänsten. Det vill säga ligger Sigtunas totala resultat ändå en bra bit över medelvärdet i Sverige.

Istället hoppar Axelsson och Brandell till Socialstyrelsens brukarundersökning och framhåller år 2017 – (S) sista år vid makten. Det de inte berättar om resultatet de stoltserar med är att det motsvarade plats 268 av 287 undersökta kommuner! Det uppfattar vi som att Axelsson och Brandell är nöjda med att 267 kommuner i landet hade bättre brukarnöjdhet än Sigtuna eftersom sossarna satt vid makten och hemtjänsten drevs i kommunal regi. En sådan inställning skrämmer oss. Återigen verkar det vara så att makt och ideologi är viktigare för (S) än kommuninvånarnas brukarnöjdhet.

Dessutom verkar (S) inte (vilja) förstå hur kommunens hemtjänst styrs, trots att Tomas Brandell är 2:e vice ordförande i vård- och omsorgsnämnden. Vi blir nu detaljerade för att intresserade kommuninvånare ska veta att vi arbetar med stor omsorg för att säkra en hög kvalité för den hemtjänst som utförs i Sigtuna.
– Hemtjänstutförarna arbetar efter och får betalt utifrån ett detaljerat avtal, vilket årligen följs upp i särskilda granskningar.
– Varje år lämnar utförarna in verksamhetsplaner och verksamhetsrapporter.
– Kommunen följer månatligen upp utförd hemtjänst och har möjlighet att omedelbart agera vid avvikelser.
– Utförarna följs även upp efter deras resultat i Socialstyrelsens brukarundersökning; med ett extra bra resultat ökar ersättningen.
– Vård- och omsorgsnämnden kan kalla utförarna till sig för uppföljande samtal, vilket också har skett.

Dessutom har hemtjänstföretagen i Sigtuna tillgång till pengar för kompetensutveckling från statliga bidrag.

Vi ser i årets Hemtjänstindex att enskilda kommuner kan förbättra sig. Nyckeln till det, menar SPF Seniorerna, är att kommunerna arbeta aktivt, systematiskt och faktabaserat med hemtjänsten. Det gör Sigtuna samtidigt som vi i den nuvarande politiska ledningen erbjuder valfrihet för våra seniora invånare. Det är de värda!

  • Erik Sedig (KD) ordförande, vård- och omsorgsnämnden
  • Josefin Brodd (M) vice ordförande, vård- och omsorgsnämnden

M-SD-styret vill exploatera naturområde vid Aspvägen

Insändare Moderaterna, Sverigedemokraterna och Samling för Sigtuna vill ge grönt ljus för 50 villor i naturområdet norr om Aspvägen i Märsta. Återigen ignorerar det politiska styret både kompetensen i kommunens egen förvaltning och kommuninvånarnas behov och åsikter.

repliken: Valfrihet ger kvalitet och långsiktig hållbarhet

Insändare David Lundqvist (S) inleder sin fråga om vårdbolagen i Sigtuna kommun med att hänvisa till maktskiftet 2017. Det vill säga då Kristdemokraterna (KD) tillsammans med Moderaterna (M) med flera under pågående mandatperiod fick kliva in och ta ansvar efter Socialdemokraternas kollapsade styre.

Nöjda med bolagsvinsterna från äldreomsorgen, M, KD, SfS och SD?

Insändare Fram till maktskiftet hösten 2017 gick Sigtuna kommun in för att sköta vård- och omsorgsverksamheten i egen regi. Äldre-, LSS- och socialpsykiatriomsorgen sköttes av kommunförvaltningens egna enheter. Sen har aktiebolag tagits in som utförare. Är M, KD, SfS och SD nöjda med dessa bolags vinstuttag?

Kommuner har ett ansvar för ett tryggare samhälle

Insändare Brottsligheten och den upplevda otryggheten är ett stort problem för företagen i Stockholms län. Nästan fyra av tio stockholmsföretag uppger att de har utsatts för brott under de senaste 12 månaderna. Dessa brott orsakar inte bara stora ekonomiska förluster utan leder också till otrygghet för personal och kunder. I Sigtuna uppger 60 procent av företagen att de önskar att kommunen prioriterar arbetet med min minskad brottslighet och ökad trygghet för att förbättra det lokala företagsklimatet.

Tack Sigtuna kommun

Insändare I och med senaste fullmäktige har jag avsagt mig alla mina politiska uppdrag då jag ska flytta från kommunen. Texten nedan är en del från mitt avslutningsanförande:

repliken: Martin behöver inte oroa sig

Insändare Martin Jansson beskriver sin oro för utvecklingen på bostadsmarknaden. Vi kan lugna Martin. Den oro han upplever grundas uppenbarligen på ett antal olika missförstånd eller på ren okunnighet.

Barnen och skattebetalarna blir förlorarna

Insändare Utbildningsförvaltningen varnar för att våra kommunala skolor får högre kostnader och svårt att rekrytera lärare. Trots det anser M-SD-KD-SfS-styret att en stor, vinstdrivande skolkoncern är ett välkommet tillskott i kommunen.

slutreplik: Kommunledningen drunknar i felkalkyler

Insändare Kära kommuninvånare och skattebetalare. Gå inte på kommunledningens bluffkalkyl om att simhallarna kostar 30 miljoner kronor per år. De glömmer nämligen att redovisa intäkterna. Deras kalkyl är därför långt ifrån vattentät.

Vi har rätt att bo här

Insändare Som nyvald vice ordförande för Hyresgästföreningen Sigtuna vill jag vädja till alla hyresgäster att vara vaksamma på vad som händer när kommunen ombildar hyresrätter till bostadsrätter.

repliken: Magplask av Socialdemokraterna

Insändare Att främja folkhälsan är viktigt och det är därför kommunledningen investerar 185 miljoner kronor i årets budget för att renovera, bygga ut och bygga nya anläggningar runtom i kommunen.

Låt fler Sigtunaelever driva företag i skolan

Insändare Stockholmsregionen behöver fler företagare. Det är i företagen som välstånd, innovationer och arbetstillfällen skapas – allt det som gör vardagen bättre för oss alla. Fler företagare i Stockholms län skulle stärka den lokala ekonomin och bidra till levande samhällen.

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening