Brodd (M) och Eriksson (KD)Foto: Pressbild

Vi vill att de äldre själva ska få välja var de ska bo

Man upphör aldrig att förvånas över hur mycket information som missuppfattas och misstolkas. Inte minst i den politiska debatten. Äldre- och Omsorgsnämnden presenterade vid sitt senaste möte arbetet med införandet av valfrihet inom SÄBO, Särskilt boende för äldre, i Sigtuna kommun. Det var inte ett möte som uppmanade Sigtuna kommuns äldre att lockas till att flytta från kommunen, inget skulle vara oss mer främmande.

Fokus var valfrihet. Att en mycket efterlängtad reform nu äntligen är på plats. Att äldre i Sigtuna kommun från 1 maj kommer ha möjlighet att välja ett särskilt boende efter sina egna preferenser. Att få möjlighet att välja en plats på kommunens egna boenden alternativt någon privat eller idéburen utförare av äldreomsorg i vår närhet. Det nya avtalet öppnar också upp för ca 50 nya platser i Sigtuna kommun. Platser som tidigare var mer eller mindre stängda för kommunens invånare, men som nu blir ett valbart alternativ. Det nya avtalet innebär att Sigtuna kommun endast köper platser från de privata eller idéburna utförarna av äldreomsorg om någon innevånare väljer att bo där.

Valfrihet är en frihetsreform. Socialdemokraterna vill att vi ska begränsa människors möjligheter att kunna välja var man vill bo. Det valet har man kunnat göra hela livet, varför ska man inte få göra det när man blir gammal? David Lundqvist oroar sig i onödan. Det kommer att finnas platser i Sigtuna kommun för dem som vill bo där. Det kommer att finnas platser för dem som vill bo på boenden som drivs av kommunen. Det kommer även att finnas platser i vårt närområde för den som vill bo där. Har jag mina barn i Upplands Väsby eller i Uppsala kanske jag vill bo nära dem. Valfriheten gör det dessutom möjligt att byta boende om man inte skulle trivas eller om boendet inte stämmer med mina förväntningar.

David Lundqvist ondgör sig även över att vi ska behovsprövas för att få en plats på något boende. Det har alltid varit så. Det behöver göras en behovsprövning innan man får en plats på ett särskilt boende. Konstigt vore det väl annars. Behovet måste naturligtvis alltid prövas innan kommunen ger bistånd till en plats på ett särskilt boende.

David Lundqvist skriver också att de borgerliga har så dåligt självförtroende så att de måste få hjälp av äldre Säbo-behövande och privata utförare för att stärka effektiviteten.
Inget kunde vara mindre sant. Kommunledningen har ett mycket stort förtroende för våra egna verksamheter och för våra egna chefer. Sigtuna kommun driver fyra äldreboenden med mycket god kvalitet. Det är ju precis därför vi med gott självförtroende vågar konkurrensutsätta dem med andra utförare, privata och idéburna.

Att arbeta med effektiviseringar är helt nödvändigt och det gäller för alla. De samhällsutmaningar vi ser gör att vi måste ta vårt ansvar och arbeta för att driva verksamheter mer effektivt, se över arbetssätt och hitta smartare lösningar. Detta för att inte tvingas stänga verksamheter eller sänka kvalitet. Att i ett sådant arbete stötas och prövas mot verksamheter med andra driftsformer ger idéer och stimulerar till nytänkande.

Avslutningsvis, det nya avtalet om valfrihet tvingar ingen att flytta från kommunen, det öppnar upp för innovation och kvalitetsutveckling. Framför allt bottnar det i en respekt för de äldres självklara rätt att få bestämma var man vill bo när man blir gammal.

  • Kerstin Eriksson (KD), ordförande Äldre- och Omsorgsnämnden
  • Josefin Brodd (M), vice ordförande Äldre- och Omsorgsnämnden

Läs mer: De vill att vi flyttar från kommunen

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Ge särskilda boenden bättre villkor

Insändare År 2023 införde det M-ledda styret i Sigtuna kommun ett köp- och säljsystem för de fyra kommundrivna särskilda boendena för äldre. Ärlinghem och Arhem i Märsta, Ymer i Valsta och Hemskogen i Sigtuna stad skulle inte längre ”få betalt” för de lägenheter som står outhyrda mellan ut- och inflyttningar.

Kvalitetslyft för äldreomsorgen i Sigtuna kommun

Insändare Vi vill tacka alla äldre och era anhöriga för det fina betyg ni gett Sigtunas äldreomsorg i Socialstyrelsens årliga enkätundersökning. På frågan ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” ger ni höjda omdömen inom alla undersökta områden jämfört med tidigare år.

Höj lärarbehörigheten i Sigtuna!

Insändare Den 5 oktober firades Världslärardagen, då vi uppmärksammade de som står i frontlinjen för att forma framtidens samhälle – lärarna. Utbildning är inte bara en rättighet, det är grunden för att bygga långsiktigt hållbara, demokratiska och jämställda samhällen.

Sigtuna tredje sämst i Sverige

Insändare Enligt de senaste siffrorna i SMHIs nationella emissionsdatabas, har Sigtuna kommun haft den tredje största ökningen av växthusgaser i landet sedan 2010.

Friheten att bestämma över sitt eget liv

Insändare Tänk dig att ständigt vara beroende av andra för att göra det som för de flesta är självklarheter, som att ta sig ur sängen på morgonen, borsta tänderna, åka till skola och jobb eller gå ut och ta en promenad.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening