Foto: Sigtuna kommun

Vi stärker ekonomin och satsar på välfärden

Det är ibland lätt att vara i opposition. Man kan helt bortse från hur det såg ut när man själv styrde, man kan göra av med pengar man inte har och man kan hävda att man vet saker ingen annan vet. Marie Axelssons insändare visar upp en provkarta på det mesta av detta.

När vi, hösten 2017, tog över kommunledningen, tog vi över något som kan liknas vid ett konkursbo med stora underskott i driften och en galopperande låneskuld om ca 1,5 miljarder kronor. Under en lång rad år med socialdemokratiskt styre hade kommunen medvetet gått back. År efter år lät man kommunen göra stora minusresultat och underskotten täcktes upp genom att man bit för bit sålde av skattebetalarnas mark.

Den moderatledda kommunledningens första prioritet har hela tiden varit att stabilisera och stärka ekonomin. Det har resulterat i att det strukturella underskottet på ca 60mkr som socialdemokraterna lämnade efter sig, på bara några år har vänts till ett stabilt överskott på nästan samma summa. Alltså en reformering av ekonomin på nästan 120mkr. Det har inte varit lätt. Det har krävt krafttag i våra budgetar, det har krävt noggrann ekonomistyrning och uppföljning, och det har krävt varsamhet i hur vi hanterar skattebetalarnas pengar. Allt det som socialdemokraterna under sina år vid makten slarvade med.

I februari visste ingen av oss hur, eller när, de aviserade välfärdspengarna skulle betalas ut. Vi visste inte om pengarna skulle komma med särskilda krav, som ofta är fallet med statsbidrag, om de skulle betalas ut under ett år eller flera, och så vidare. Kanske hade Marie Axelsson en kristallkula eller andra spådomstalanger, som redan då gav henne en helt unik insikt i vad framtiden hade att erbjuda? Det är dock inte sannolikt, utan hennes uttalanden ska snarare ses som ett populistiskt utspel när vi nu har facit i hand. Så kan man kanske agera som oseriös opposition, men knappast som ansvarstagande kommunledning.

I mars slog Coronapandemin till med full kraft. Sigtuna, tillsammans med resten av världen, kastades in i ett kaosartat läge. Ingen kunde då veta hur pandemin skulle slå mot vår kommun. Det stod dock ganska snart klart att Sigtuna riskerade att drabbas extra hårt eftersom de två branscher där många Sigtunabor arbetar, rese- och besöksbranschen, var och är fortfarande, bland de allra hårdast drabbade.

Kommunens ekonomi är, som bekant, helt beroende av skatteintäkter. Med risk för en kraftigt ökande arbetslöshet, som dessutom skulle öka kostnaderna för försörjningsstöd, var det knappast läge att mitt under ett budgetår börja skjuta ut pengar i verksamheterna och på så sätt öka våra kostnader. Kommunledningen har varit noggrann och konsekvent istället för att i tider av osäkerhet reagera först och tänka sen.

Att det sedan visat sig att Sigtuna tillsammans med en stor del av Sveriges kommuner, kommer att göra ett rekordresultat 2020 beror på faktorer väldigt få kunde förutspå ens efter sommaren.

Men Marie Axelsson behöver inte vara orolig. Pengarna kommer användas i välfärdens kärna, nämligen genom att bygga nya förskolor och skolor. Tack vare den numera välskötta ekonomin och tillskottet från staten slipper vi låna varenda krona på det sätt som Axelsson och socialdemokraterna gjorde under sina år vid makten.

Just nu arbetar vi med budgeten för nästa år. En budget som kommer ha helt andra förutsättningar för satsningar på välfärden än tidigare år. Detta som ett direkt resultat av ett hårt och målmedvetet arbete med att stabilisera en trasig ekonomi. Ett arbete som nu börjar ge resultat på riktigt.

  • Olov Holst (M), gruppledare och kommunstyrelsens ordförande
  • Gill Brodin (C), gruppledare
  • Pernilla Bergqvist (L), gruppledare
  • Karsten Bjärbo (KD), gruppledare
  • Lars Björling (SfS), gruppledare

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Ge särskilda boenden bättre villkor

Insändare År 2023 införde det M-ledda styret i Sigtuna kommun ett köp- och säljsystem för de fyra kommundrivna särskilda boendena för äldre. Ärlinghem och Arhem i Märsta, Ymer i Valsta och Hemskogen i Sigtuna stad skulle inte längre ”få betalt” för de lägenheter som står outhyrda mellan ut- och inflyttningar.

Kvalitetslyft för äldreomsorgen i Sigtuna kommun

Insändare Vi vill tacka alla äldre och era anhöriga för det fina betyg ni gett Sigtunas äldreomsorg i Socialstyrelsens årliga enkätundersökning. På frågan ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” ger ni höjda omdömen inom alla undersökta områden jämfört med tidigare år.

Höj lärarbehörigheten i Sigtuna!

Insändare Den 5 oktober firades Världslärardagen, då vi uppmärksammade de som står i frontlinjen för att forma framtidens samhälle – lärarna. Utbildning är inte bara en rättighet, det är grunden för att bygga långsiktigt hållbara, demokratiska och jämställda samhällen.

Sigtuna tredje sämst i Sverige

Insändare Enligt de senaste siffrorna i SMHIs nationella emissionsdatabas, har Sigtuna kommun haft den tredje största ökningen av växthusgaser i landet sedan 2010.

Friheten att bestämma över sitt eget liv

Insändare Tänk dig att ständigt vara beroende av andra för att göra det som för de flesta är självklarheter, som att ta sig ur sängen på morgonen, borsta tänderna, åka till skola och jobb eller gå ut och ta en promenad.

Nedläggningen av Uppsalapendeln

Ett enormt svek mot pendlarna

Insändare Beskedet att SJ lägger ner Uppsalapendeln är inte bara ett enormt svek mot kommuninvånarna som pendlar till Uppsala och Stockholm, utan även mot de som pendlar till Sigtuna kommun.

slutreplik: Dåligt försök att mörka katastrofala nedskärningar

Insändare Moderaterna säger att hållbarhetsmålen ska integreras i kommunens övriga mål, men hur ska de mätas och följas upp när kommunledningen samtidigt säger upp kommunens hållbarhetsspecialister? Där står Moderaterna svarslösa och försöker blanda bort korten. De duckar också helt frågan om miljömässig hållbarhet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening