Foto: Sigtuna kommun

Vi stärker ekonomin och satsar på välfärden

Det är ibland lätt att vara i opposition. Man kan helt bortse från hur det såg ut när man själv styrde, man kan göra av med pengar man inte har och man kan hävda att man vet saker ingen annan vet. Marie Axelssons insändare visar upp en provkarta på det mesta av detta.

När vi, hösten 2017, tog över kommunledningen, tog vi över något som kan liknas vid ett konkursbo med stora underskott i driften och en galopperande låneskuld om ca 1,5 miljarder kronor. Under en lång rad år med socialdemokratiskt styre hade kommunen medvetet gått back. År efter år lät man kommunen göra stora minusresultat och underskotten täcktes upp genom att man bit för bit sålde av skattebetalarnas mark.

Den moderatledda kommunledningens första prioritet har hela tiden varit att stabilisera och stärka ekonomin. Det har resulterat i att det strukturella underskottet på ca 60mkr som socialdemokraterna lämnade efter sig, på bara några år har vänts till ett stabilt överskott på nästan samma summa. Alltså en reformering av ekonomin på nästan 120mkr. Det har inte varit lätt. Det har krävt krafttag i våra budgetar, det har krävt noggrann ekonomistyrning och uppföljning, och det har krävt varsamhet i hur vi hanterar skattebetalarnas pengar. Allt det som socialdemokraterna under sina år vid makten slarvade med.

I februari visste ingen av oss hur, eller när, de aviserade välfärdspengarna skulle betalas ut. Vi visste inte om pengarna skulle komma med särskilda krav, som ofta är fallet med statsbidrag, om de skulle betalas ut under ett år eller flera, och så vidare. Kanske hade Marie Axelsson en kristallkula eller andra spådomstalanger, som redan då gav henne en helt unik insikt i vad framtiden hade att erbjuda? Det är dock inte sannolikt, utan hennes uttalanden ska snarare ses som ett populistiskt utspel när vi nu har facit i hand. Så kan man kanske agera som oseriös opposition, men knappast som ansvarstagande kommunledning.

I mars slog Coronapandemin till med full kraft. Sigtuna, tillsammans med resten av världen, kastades in i ett kaosartat läge. Ingen kunde då veta hur pandemin skulle slå mot vår kommun. Det stod dock ganska snart klart att Sigtuna riskerade att drabbas extra hårt eftersom de två branscher där många Sigtunabor arbetar, rese- och besöksbranschen, var och är fortfarande, bland de allra hårdast drabbade.

Kommunens ekonomi är, som bekant, helt beroende av skatteintäkter. Med risk för en kraftigt ökande arbetslöshet, som dessutom skulle öka kostnaderna för försörjningsstöd, var det knappast läge att mitt under ett budgetår börja skjuta ut pengar i verksamheterna och på så sätt öka våra kostnader. Kommunledningen har varit noggrann och konsekvent istället för att i tider av osäkerhet reagera först och tänka sen.

Att det sedan visat sig att Sigtuna tillsammans med en stor del av Sveriges kommuner, kommer att göra ett rekordresultat 2020 beror på faktorer väldigt få kunde förutspå ens efter sommaren.

Men Marie Axelsson behöver inte vara orolig. Pengarna kommer användas i välfärdens kärna, nämligen genom att bygga nya förskolor och skolor. Tack vare den numera välskötta ekonomin och tillskottet från staten slipper vi låna varenda krona på det sätt som Axelsson och socialdemokraterna gjorde under sina år vid makten.

Just nu arbetar vi med budgeten för nästa år. En budget som kommer ha helt andra förutsättningar för satsningar på välfärden än tidigare år. Detta som ett direkt resultat av ett hårt och målmedvetet arbete med att stabilisera en trasig ekonomi. Ett arbete som nu börjar ge resultat på riktigt.

  • Olov Holst (M), gruppledare och kommunstyrelsens ordförande
  • Gill Brodin (C), gruppledare
  • Pernilla Bergqvist (L), gruppledare
  • Karsten Bjärbo (KD), gruppledare
  • Lars Björling (SfS), gruppledare

M-SD-styret vill exploatera naturområde vid Aspvägen

Insändare Moderaterna, Sverigedemokraterna och Samling för Sigtuna vill ge grönt ljus för 50 villor i naturområdet norr om Aspvägen i Märsta. Återigen ignorerar det politiska styret både kompetensen i kommunens egen förvaltning och kommuninvånarnas behov och åsikter.

repliken: Valfrihet ger kvalitet och långsiktig hållbarhet

Insändare David Lundqvist (S) inleder sin fråga om vårdbolagen i Sigtuna kommun med att hänvisa till maktskiftet 2017. Det vill säga då Kristdemokraterna (KD) tillsammans med Moderaterna (M) med flera under pågående mandatperiod fick kliva in och ta ansvar efter Socialdemokraternas kollapsade styre.

Nöjda med bolagsvinsterna från äldreomsorgen, M, KD, SfS och SD?

Insändare Fram till maktskiftet hösten 2017 gick Sigtuna kommun in för att sköta vård- och omsorgsverksamheten i egen regi. Äldre-, LSS- och socialpsykiatriomsorgen sköttes av kommunförvaltningens egna enheter. Sen har aktiebolag tagits in som utförare. Är M, KD, SfS och SD nöjda med dessa bolags vinstuttag?

Kommuner har ett ansvar för ett tryggare samhälle

Insändare Brottsligheten och den upplevda otryggheten är ett stort problem för företagen i Stockholms län. Nästan fyra av tio stockholmsföretag uppger att de har utsatts för brott under de senaste 12 månaderna. Dessa brott orsakar inte bara stora ekonomiska förluster utan leder också till otrygghet för personal och kunder. I Sigtuna uppger 60 procent av företagen att de önskar att kommunen prioriterar arbetet med min minskad brottslighet och ökad trygghet för att förbättra det lokala företagsklimatet.

Tack Sigtuna kommun

Insändare I och med senaste fullmäktige har jag avsagt mig alla mina politiska uppdrag då jag ska flytta från kommunen. Texten nedan är en del från mitt avslutningsanförande:

repliken: Martin behöver inte oroa sig

Insändare Martin Jansson beskriver sin oro för utvecklingen på bostadsmarknaden. Vi kan lugna Martin. Den oro han upplever grundas uppenbarligen på ett antal olika missförstånd eller på ren okunnighet.

Barnen och skattebetalarna blir förlorarna

Insändare Utbildningsförvaltningen varnar för att våra kommunala skolor får högre kostnader och svårt att rekrytera lärare. Trots det anser M-SD-KD-SfS-styret att en stor, vinstdrivande skolkoncern är ett välkommet tillskott i kommunen.

slutreplik: Kommunledningen drunknar i felkalkyler

Insändare Kära kommuninvånare och skattebetalare. Gå inte på kommunledningens bluffkalkyl om att simhallarna kostar 30 miljoner kronor per år. De glömmer nämligen att redovisa intäkterna. Deras kalkyl är därför långt ifrån vattentät.

Vi har rätt att bo här

Insändare Som nyvald vice ordförande för Hyresgästföreningen Sigtuna vill jag vädja till alla hyresgäster att vara vaksamma på vad som händer när kommunen ombildar hyresrätter till bostadsrätter.

repliken: Magplask av Socialdemokraterna

Insändare Att främja folkhälsan är viktigt och det är därför kommunledningen investerar 185 miljoner kronor i årets budget för att renovera, bygga ut och bygga nya anläggningar runtom i kommunen.

Låt fler Sigtunaelever driva företag i skolan

Insändare Stockholmsregionen behöver fler företagare. Det är i företagen som välstånd, innovationer och arbetstillfällen skapas – allt det som gör vardagen bättre för oss alla. Fler företagare i Stockholms län skulle stärka den lokala ekonomin och bidra till levande samhällen.

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening