Marie Axelsson och Marianne ÅslinFoto: Insändarbild

Vi säger nej till högerns defensiva bostadspolitik

Vi Socialdemokrater presenterar en bostadspolitik som gör att unga kan flytta hemifrån och att bostadskön i kommunen kan minska istället för att öka. Högern gör precis tvärtom.

Högerpartierna i kommunledningen sviker kommuninvånarna med sitt nya bostadsprogram. De drar ned på bostadsbyggandet i Sigtuna kommun trots att vi bor i en region där bostadsbristen är hög. Kommunen måste ta sitt ansvar och leverera bostäder efter behov. Rätten till en egen bostad är en del av den grundläggande välfärden. När det saknas bostäder ökar risken för trångboddhet, våld i nära relationer och olagliga svarta hyreskontrakt.

Det behövs alla typer av bostäder i Sigtuna kommun. I vårt bostadsprogram ingår byggnation av hyresrätter, bostadsrätter och egna hem. Högern vill prioritera bostadsrätter och villor och har tagit fram ett ägardirektiv till AB SigtunaHem som nu gör att det kommunalägda bolaget framöver ska bygga mest bostadsrätter och egna hem. Enligt samma ägardirektiv ska bolaget fortsätta ombilda hyresrätter till bostadsrätter. Det har Socialdemokraterna sagt nej till eftersom det inte ger fler bostäder i kommunen och skapar en exkluderande bostadspolitik.

Socialdemokraterna är oeniga med högerpartierna som nu endast kommer att producera cirka 70 hyresrätter per år de närmaste fem åren. Hur ska de unga i kommunen kunna flytta hemifrån när bostadskön bara växer? Det går inte ihop med det bostadsprogram som högern i Sigtuna tagit fram.

Högerpartierna som styr kommunen anser att det finns för mycket hyresrätter i kommunen och att detta har en segregerande effekt. Man menar på att det finns för många personer i kommunen som inte bidrar till att öka skattekraften och att man genom att bygga bostadsrätter och villor kan bryta segregationen.

Vi vet att detta inte är sant, segregation motverkas inte genom att utesluta folk från bostadsmarknaden. Vi vet att man bäst bryter segregationen genom andra åtgärder. Till exempel genom att förstärka den kommunala vuxenundervisningen, ge arbetssökande det stöd de behöver för att komma ut i jobb, stärka våra kommunala skolor och göra kultur- och fritidsaktiviteter tillgängliga för alla. Att bygga bostäder som invånarna inte har råd med kommer med stor sannolikhet bara att öka segregationen i vår kommun.

Sigtuna kommun är en pendlingskommun, en landsbygdskommun och en storstadsnära förortskommun med socioekonomiska utmaningar. Vi inom politiken ska inte ignorera de möjligheter och utmaningar som detta innebär. Vi måste bygga en kommun med bostäder för alla framöver.

  • Marie Axelsson (S) oppositionsråd
  • Marianne Åslin (S) 2:e vice ordförande Bygg- och trafiknämnden

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening