Jonas Lindberg och Marta AguirreFoto: Pressbild

Vi behöver ta tillbaka kontrollen över sjukvården

Väljarna är klokare än att gå på Moderaternas skrämselpropaganda inför höstens regionval. Vänsterpartiet vill bryta marknadens grepp om sjukvården, och satsa på det som är viktigast: vård efter behov.

”Bara i Stockholmsregionen riskerar över 150 vårdcentraler att stängas ned om vänsteroppositionen tar makten”, skriver moderaterna Irene Svenonius och Olov Holst.

Det märks att valet närmar sig, men det finns ingen anledning att lägga politik i munnen på varandra, eller att försöka skrämma väljarna. Vi i Vänsterpartiet har en annan syn på hur vår gemensamma vård borde organiseras, det är ingen hemlighet. Vi vill ta tillbaka kontrollen över sjukvården och jobba långsiktigt för fler verksamheter i egen regi. Vi vill motverka företagens möjligheter att välja och vraka bland patienter och behandla välfärden som en skattefinansierad bankomat.

Vi i Vänsterpartiet menar att det är bättre om regionen bestämmer var vårdcentraler ska ligga, i stället för att lämna över all makt till marknaden. Resultatet av snart 16 års borgerligt styre i Stockholm ser vi i dag: det kryllar av privata kliniker och mottagningar i innerstan, medan viktig vård i förorterna läggs ner, slås samman och flyttas samtidigt som tillgängligheten blir gradvis sämre. Sjukhusen utarmas genom återkommande svältbudgetar, medan enorma resurser läggs på att resursstarka medelklassfamiljer ska få kontakt med appläkare inom ett par timmar.

”Titta på Uppdrag Granskning”, uppmanar Svenonius och Holst. Där framgår att Stockholm har kortare vårdköer än många andra regioner, vilket är bra. Men den som såg hela programmet vet också att Region Stockholm hamnade på mindre smickrande placeringar i en rad andra jämförelser, bland annat tid från diagnos till behandling för cancer och risken för allvarliga förlossningsskador.

I Uppdrag Gransknings sammanvägda rankning hamnar Stockholm efter regioner som Gotland, Kronoberg och Örebro, trots att Stockholm har ett skatteunderlag och en befolkningstäthet som övriga regioner bara kan drömma om. Region Stockholm har alla förutsättningar att vara ett föredöme i alla jämförelser, men har i stället blivit ett skräckexempel för resten av landet, som visar hur det går när man lämnar över all makt till marknaden i över ett decennium.

Den blågröna majoriteten i Region Stockholm vill fortsätta på den inslagna vägen, och förlita sig på att marknaden ska lösa problemen i sjukvården. Vänsterpartiet står för en annan politik. Det är vad höstens regionval handlar om, inget annat.

  • Marta Aguirre, ordförande Vänsterpartiet Märsta-Sigtuna
  • Jonas Lindberg, sjukvårdspolitisk talesperson Vänsterpartiet Region Stockholm

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening