Det aktuella området

Vi är för en hållbar utveckling av Sigtuna kommun

Marken som insändaren från Miljöpartiet (MP) handlar om ägs inte av kommunen. Den är privatägd och ingen annan än ägaren har någon självklar rätt att kräva evigt tillträde för rekreation i området.

Detta erbjuds idag med markägarens goda minne. Men nu har de inkommit med en begäran om detaljplaneändring för en liten del av sin mark med syftet att bygga upp till 50 småhus. Och till skillnad från MP ignorerar inte kommunledningen invånarnas vilja eller möjligheten till en hållbar utveckling av kommunen. En utveckling i det aktuella området istället för på platser utan anslutning till tätorten är hållbart och en huvudprincip i gällande översiktsplan. Så istället för att beskylla oss för att ”ignorera inte bara natur- och kulturvärden utan också invånarnas livskvalitet” bör MP fundera över sitt sätt att ignorera kommuninvånarnas vilja och möjligheten till en hållbar utveckling av kommunen.

Att bygga just småhus i ett så kollektivtrafiknära och centralt område är ett av de bättre och mest hållbara sätten att utveckla och bevara Sigtuna som en ekonomiskt stabil och attraktiv kommun där alla har tillgång till bostadsnära natur, kollektivtrafik och samhällsservice. Det finns dock många faktorer att ta hänsyn till och vi är fullt medvetna om platsens betydelse för de idag kringboende. Detta kommer att studeras, utvärderas och sammanställas i den nu kommande processen.

MP beskyller kommunledningen för både det ena och det andra, men struntar själva helt i kommuninvånarnas rätt till sin privata egendom och rådande bostadsbrist. Kommunledningen säkerställer att naturområden bevaras för rekreation och friluftsliv runtom i kommunen, men vi kommer givetvis inte kunna bevara ALL obebyggd mark – var ska människor då bo? Som vi både sagt i tidigare debatter gällande det aktuella området och som alla känner till, sker stor befolkningsökning i regionen och fler bostäder måste produceras, vare sig vi vill eller inte. Rätten att fritt kunna ströva i andras skogar måste vägas mot behovet av bostäder. Vi har ett gemensamt ansvar att skapa ett tryggt samhälle med goda förutsättningar för invånarna, såväl nya som befintliga. Det största motståndet mot byggnation i grön- och skogsområden handlar alltför ofta om det personliga behovet och inte om det kollektiva behovet av fler bostäder.

Med detta sagt ser vi fram emot den kommande processen för den eventuella utvecklingen av en mindre del av området norr om Aspvägen. Vi kommer följa den noggrant med Sigtuna kommuns bästa för ögonen.

  • Mattias Askerson (M), kommunstyrelsens ordförande
  • Johan Henrikson (M), kommunstyrelsens vice ordförande
  • Mats Weibull (M), ordförande i kommunstyrelsens samhällsbyggnadsutskott
  • Rune Öhlund (SD), gruppledare
  • Bengt Hellström (KD), gruppledare
  • Lars Björling (SfS), gruppledare

Läs mer: M-SD-styret vill exploatera naturområde vid Aspvägen

M-SD-styret vill exploatera naturområde vid Aspvägen

Insändare Moderaterna, Sverigedemokraterna och Samling för Sigtuna vill ge grönt ljus för 50 villor i naturområdet norr om Aspvägen i Märsta. Återigen ignorerar det politiska styret både kompetensen i kommunens egen förvaltning och kommuninvånarnas behov och åsikter.

repliken: Valfrihet ger kvalitet och långsiktig hållbarhet

Insändare David Lundqvist (S) inleder sin fråga om vårdbolagen i Sigtuna kommun med att hänvisa till maktskiftet 2017. Det vill säga då Kristdemokraterna (KD) tillsammans med Moderaterna (M) med flera under pågående mandatperiod fick kliva in och ta ansvar efter Socialdemokraternas kollapsade styre.

Nöjda med bolagsvinsterna från äldreomsorgen, M, KD, SfS och SD?

Insändare Fram till maktskiftet hösten 2017 gick Sigtuna kommun in för att sköta vård- och omsorgsverksamheten i egen regi. Äldre-, LSS- och socialpsykiatriomsorgen sköttes av kommunförvaltningens egna enheter. Sen har aktiebolag tagits in som utförare. Är M, KD, SfS och SD nöjda med dessa bolags vinstuttag?

Kommuner har ett ansvar för ett tryggare samhälle

Insändare Brottsligheten och den upplevda otryggheten är ett stort problem för företagen i Stockholms län. Nästan fyra av tio stockholmsföretag uppger att de har utsatts för brott under de senaste 12 månaderna. Dessa brott orsakar inte bara stora ekonomiska förluster utan leder också till otrygghet för personal och kunder. I Sigtuna uppger 60 procent av företagen att de önskar att kommunen prioriterar arbetet med min minskad brottslighet och ökad trygghet för att förbättra det lokala företagsklimatet.

Tack Sigtuna kommun

Insändare I och med senaste fullmäktige har jag avsagt mig alla mina politiska uppdrag då jag ska flytta från kommunen. Texten nedan är en del från mitt avslutningsanförande:

repliken: Martin behöver inte oroa sig

Insändare Martin Jansson beskriver sin oro för utvecklingen på bostadsmarknaden. Vi kan lugna Martin. Den oro han upplever grundas uppenbarligen på ett antal olika missförstånd eller på ren okunnighet.

Barnen och skattebetalarna blir förlorarna

Insändare Utbildningsförvaltningen varnar för att våra kommunala skolor får högre kostnader och svårt att rekrytera lärare. Trots det anser M-SD-KD-SfS-styret att en stor, vinstdrivande skolkoncern är ett välkommet tillskott i kommunen.

slutreplik: Kommunledningen drunknar i felkalkyler

Insändare Kära kommuninvånare och skattebetalare. Gå inte på kommunledningens bluffkalkyl om att simhallarna kostar 30 miljoner kronor per år. De glömmer nämligen att redovisa intäkterna. Deras kalkyl är därför långt ifrån vattentät.

Vi har rätt att bo här

Insändare Som nyvald vice ordförande för Hyresgästföreningen Sigtuna vill jag vädja till alla hyresgäster att vara vaksamma på vad som händer när kommunen ombildar hyresrätter till bostadsrätter.

repliken: Magplask av Socialdemokraterna

Insändare Att främja folkhälsan är viktigt och det är därför kommunledningen investerar 185 miljoner kronor i årets budget för att renovera, bygga ut och bygga nya anläggningar runtom i kommunen.

Låt fler Sigtunaelever driva företag i skolan

Insändare Stockholmsregionen behöver fler företagare. Det är i företagen som välstånd, innovationer och arbetstillfällen skapas – allt det som gör vardagen bättre för oss alla. Fler företagare i Stockholms län skulle stärka den lokala ekonomin och bidra till levande samhällen.

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening