Vem driver korståg mot närradion?
Lennart Berglund, Ordförande Musik för alla, skriver en insändare om Sigtuna Närradio.
Tillsammans med ordföranden i Sigtuna Närradioförening deltog jag den 25 september i ett möte med bl.a. förvaltningschefen i Kultur- och fritidsförvaltningen. Vi fick då löfte om att stanna kvar i Valsta f.d. simhall i ytterligare ett par veckor, till den 15 november, då vi hade åtagande gentemot elever vid Arlandagymnasiet efter den 1 november, vilket tidigare var angivet som senaste dag för utflyttning. Vi fick också besked om att representanter för kommunen skulle visa oss en alternativ lokal.
Vi har tittat på denna lokal, som ligger i bottenvåningen i ett hyreshus. Sigtuna kommun hyr lokalen av Sigtunahem. Tyvärr ansåg kommunens representant (och även vi) att relativt omfattande ombyggnation skulle vara nödvändig, för att rummet skulle passa som inspelningsstudio.
Vid ett nytt möte med förvaltningschefen den 27 oktober fick vi veta att det fanns en möjlighet att dela lokal, eller på annat sätt komma överens, med en annan förening om ett utrymme i bottenvåningen i hyreshuset. Ett möte och diskussion om detta är planerat till nästa vecka.
Vi fick också veta att Valsta f.d. simhall skall rivas så snart som det fanns utrymme för detta i budgeten. Kanske inom tre år. Under tiden fortsätter Närradioföreningen att också söka andra lokaler, som inte tillhör Sigtuna Kommun.
Jag vill också kommentera det som Lars Björling enligt uppgift skrivit i mail till märsta.nu angående anledningen till att Sigtuna Närradioförening inte kan få vara kvar i Valsta f.d. simhall så länge som den står där den står.
Den första punkten – att Sigtuna Museums verksamhet i simhallen ska flytta – är en nyhet för oss. Varför får vi veta detta via märsta.nu? Det är också anmärkningsvärt med tanke på det som förefaller vara avsevärda investeringar som Sigtuna kommun gjort för att omvandla simhallen till utställningslokal.
Den andra punkten är likställighetsprincipen, vilken även åberopades vid åläggandet att lämna källaren i Forum. Då liksom nu, gör den speciella lagstiftningen angående drift av närradio, att en närradioförening inte kan behandlas som andra föreningar inom idrott och kultur. Därför har t.ex. Sigtuna kommuns bestämmelser om föreningsbidrag uteslutit möjligheten för Sigtuna Närradioföreningen att få sådant bidrag. (Däremot har Sigtuna kommun under större delen av närradions 35-åriga existens, med eller utan explicita avtal, på annat sätt stöttat verksamheten.)
Det bör också noteras att andra föreningar har erbjudits utrymmen i Valsta f.d. simhall, men inte funnit dessa lämpliga för sin verksamhet. De har alltså varit likställda, förutom att de tackat nej till erbjudandet, som Närradioföreningen tacksamt tog emot.
Den tredje anledningen som Lars Björling anför är bygglov. I underlaget till det bygglov som bygg- och trafiknämnden antog som delegationsbeslut den 22 september står att ”Radio Sigtuna däremot är en förening vilket innebär att denna verksamhet inte bedöms som planenlig. Detta kan dock prövas som ett lämpligt komplement till den användning som bestämts i detaljplanen, som en liten avvikelse enligt 9 kap. 31 c § PBL.” Det förefaller mig som lekman, att den verksamhet som Närradioföreningen bedriver omfattas av det bygglov som Sigtuna kommun (Kultur- och fritidsnämnden) har fått av Sigtuna Kommun (Bygg- och trafiknämnden).
Jag är frustrerad över min oförmåga att förstå varför och vem som förefaller driva ett korståg mot de ideella krafter som försöker hålla en kulturtradition som närradion levande. Dessutom ett medium som kan vara till nytta och nöje för kommunens invånare. Varför inte använda närradion för att fylla en del av det informationsgap som nedläggningen av Sigtunabygden skapade? Är det förvaltningen eller politiker som nu vill sänka Radio Sigtuna?
- Lennart Berglund, Ordförande Musik för alla
Svar från Lasse Björling (SfS), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden
Det är absolut inget korståg som bedrivs mot Radio Sigtuna, som Lennart Berglund avslutar sin insändare med. Tvärtom arbetar Kultur- och fritidsförvaltningen aktivt med att hitta en konstruktiv lösning på föreningens lokalbehov.
Då föreningen av bl.a. arbetsmiljöproblem tvingades flytta från lokalen i Forum erbjöd Sigtuna museum &Art en tillfällig hemvist i Valsta f.d. simhall mot att man hjälpte till med att bemanna simhallen några gånger i månaden.
Varken jag eller förvaltningen har sagt att simhallen ska rivas, däremot förändras nu förutsättningarna och framtiden är oviss. Med kort varsel kan museets nuvarande konstverksamhet tvingas att flytta och av den anledningen är det korrekt att inte teckna något hyresavtal med tredje part, vare sig Radio Sigtuna eller annan förening.
Berglund refererar till den ” speciella lagstiftningen angående drift av närradio” och att det lägger hinder i vägen för att få kommunalt verksamhetsbidrag. Det är en realitet för alla närradioföreningar i hela landet och i dagens medieutbud säkert en tuff utmaning att ordna med finansiering av sin verksamhet.
Det förvaltningen erbjuder är en långsiktig lösning med samma hyresvillkor som gäller för andra föreningar, d v s subventionerade taxor beslutade i kommunfullmäktige. Radio Sigtuna har här en bra möjlighet att konsolidera sin verksamhet och fortsätta vara en del av kommunens kulturliv.
redaktion@marsta.nu