Varning för vänsterns hyreschock i allmännyttan
"Vänstern i Sverige har länge utmålat sig som hyresgästernas främsta försvarare". Nu går det verkligen att ifrågasätta hur det egentligen ligger till med den saken.
Europaparlamentet har röstat om sin syn en ny lag om energieffektivisering av byggnader. Den kan innebära att den svenska allmännyttan påtvingas kostnader på omkring 100 miljarder per år, enligt allmännyttans egna beräkningar.
I Sigtuna kommun skulle det motsvara 1 350 av Sigtunahems lägenheter. Och allt måste vara klart 1 januari 2027.
Att allmännyttan ska ha råd med att genomföra en sådan här omfattande renoveringsvåg utan att behöva chockhöja hyrorna, det kan inte ens den varmaste försvararen av enorma skattehöjningar tro på. Och det var just de som brukar gilla skattehöjningar mest som gladeligen tryckte på ja-knappen till detta – Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
Det som det här handlar om är Energy Performance of Buildings Directive (EPBD). Det är en del av EU:s klimatpaket som handlar om energieffektivisering av byggnader. Det finns flera goda anledningar till att Centerpartiet röstade emot detta.
Vi behöver absolut energieffektivisering, mer än någonsin, men denna lagstiftning har landat helt fel. I stället för piskor och klåfingrig detaljreglering bör vi stärka incitamenten för omställningen genom att prissätta energins koldioxidutsläpp. I stället för att låta renoveringsvågen genomföras på marknadsmässiga grunder och med sunt förnuft så har Europaparlamentet ställt orealistiska krav, i planekonomins anda, som kommer kosta svenska hyresgäster skjortan.
Förslaget går dessutom långt utanför sitt mandat och berör områden som inte har med energiprestanda att göra, exempelvis parkeringar och inomhusmiljö.
Allmännyttan kommer mellan 2025 och 2027 behöva renovera omkring 30 procent av lägenheterna i dess bestånd för att klara EU:s nya högre krav. Att allmännyttan redan gjort ett stort jobb med sina bestånd de senaste åren, när det just kommer till energieffektivitet, det spelar ingen roll. Allt kommer att nollställas när lagen träder i kraft och inget som gjorts tidigare får räknas in mot de nya målen. Nu kommer frågan att förhandlas med det svenska ordförandeskapet i ministerrådet. Om allmännyttan ska undgå en chockhöjning av priser är det bara regeringen som kan rädda dem.
- Emma Wiesner (C), Europaparlamentariker
- Gill Brodin (c) Vice ordf, Bygg och Miljönämnden
redaktion@marsta.nu