Foto: Sigtuna kommun

    Varnar för brist på flygtekniker

    Den Svenska Flygteknikerföreningen (SFF) larmar om en allvarlig brist på utbildade flygtekniker som riskerar att få negativa konsekvenser för flygtrafiken till och från Arlanda och andra flygplatser i region Mälardalen. Denna kompetensbrist har potential att påverka flygsäkerheten i landet.

    Bristen på utbildade flygtekniker har blivit alltmer påtaglig, och det större hotet är att det kan drabba samhällsviktiga verksamheter som försvar, polis, ambulans, sjö- och flygräddning samt kustbevakning. En certifierad flygtekniker är avgörande för att godkänna tekniskt underhåll och reparationer på flygplan och helikoptrar, vilket gör bristen på denna kompetens ännu mer bekymmersam.

    Lars Nyremo, en erfaren flygtekniker på charterbolaget TUI Fly Nordic på Arlanda och fackligt ombud för SFF, delar sina insikter. ”Jag upplever att SAS och andra arbetsgivare har stora problem att rekrytera erfarna flygtekniker. På Arlanda konkurrerar många arbetsgivare om samma personer. Företagen måste erbjuda konkurrenskraftiga löner, arbetsvillkor och vettiga arbetstider.”

    För att bli certifierad flygtekniker krävs omfattande utbildning och praktik som sträcker sig över ungefär fem år efter gymnasiet. Denna tidskrävande process gör det svårt att snabbt fylla bristerna i arbetskraften.

    Svensk Flygteknikerförening (SFF) betonar att kompetensbristen kan ha allvarliga konsekvenser för flygsäkerheten och samhället som helhet. Ola Blomqvist, ordförande i SFF, uttrycker sin oro: ”Jag är oroad för att bristen på flygtekniker kan påverka flygsäkerheten negativt. Det är ju bara vi certifierade flygtekniker som kan godkänna tekniskt underhåll och reparationer på flygplan och helikoptrar. Kompetensbristen kan drabba försvaret, polisen, ambulansen, sjö- och flygräddningen och kustbevakningen på ett påtagligt negativt sätt.”

    För att tackla denna kris uppmanar SFF till samarbete mellan flygindustrin, utbildningsinstitutioner och myndigheter för att snabba upp utbildnings- och rekryteringsprocessen för flygtekniker och säkerställa att flygsäkerheten förblir på högsta nivå.

    EXTRA

    Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

    Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

    Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

    Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

    Nyheter

    Sport

    Kultur & Nöje

    Näringsliv

    Debatt

    Bostad

    Kampsport

    Förening