Foto: Marie-Therese Karlberg

Varför säger (S) och (V) nej till det som Valstaborna efterfrågar?

Den 9 maj fattade kommunstyrelsen beslut om att påbörja arbetet med att bygga ett Kultur- och aktivitetscenter (KAC) i Valsta. Alla partier utom Socialdemokraterna (S) och Vänsterpartiet (V) röstade ja. (S) och (V) röstade nej.

Den omfattande projekteringen för KAC har pågått i drygt ett år och tar sitt avstamp i den stora medborgardialog som genomfördes med Valstaborna 2018-2019. Högt upp bland önskemålen från Valstaborna fanns en ny mötesplats. Platsen eller byggnaden skulle vara fylld med aktiviteter för både gamla och unga. Efter gediget arbete och flera studiebesök i andra kommuner är nu det formella beslutet att bygga denna efterfrågade mötesplats fattat.

KAC kommer bland annat innehålla bibliotek, café, kök som går att hyra, kommunens kontaktcenter, möteslokaler och samtalsrum, mediastudios, lokaler för dans och musik, en så kallad black-box för uppträdanden, teaterarrangemang, filminspelningar och fester, hantverksverkstad samt någon form av externa aktör med lekland, klättervägg eller e-sportarena. Lokalerna kan nyttjas av såväl kommunens verksamheter som av föreningar och privatpersoner som kan hyra dessa. Som alla förstår – det ska bli en byggnad fylld av liv, aktiviteter och möten mellan människor. Precis det som Valstaborna önskade. Det faktum att många människor kommer befinna sig i eller vid KAC är också en viktig förutsättning för att öka tryggheten i området som är ett av huvudsyftena med initiativet.

Placeringen av KAC har utretts noga och flera platser har undersökts. Projektgruppen har till slut landat i en placering framför Valsta centrum intill den lilla bergkullen som finns där idag. Här kommer KAC att vara lättillgängligt, väl synligt och därmed attraktivt att besöka. Byggnaden ska också sticka ut arkitektoniskt. Därför kommer en arkitekttävling utlysas där det mest intressanta förslaget kommer byggas.

Till allt det här säger alltså (S) och (V) nej. Man kan undra varför? De påstår att det är för att platsen är fel och föreslår i stället en plats ”norr om Valsta centrum”. En plats som är undanskymd och omöjlig att bygga på om man inte river gamla Valstaskolan. En rivning av en fullt fungerande skolbyggnad som skulle kosta minst 65 miljoner kronor. Varifrån ska (S) och (V) få de pengarna? Ska de tas från skolan, äldreomsorgen eller socialtjänsten?

Nej, grundorsaken till att (S) och (V) vill stoppa Kultur- och aktivitetscentret är nog en annan. Under sina år vid makten lovade Socialdemokraterna upprepade gånger Valstaborna att bygga någon form av ”allaktivitetshus”. Men det löftet uppfylldes aldrig trots att man hade 15 år på sig. När den moderatledda kommunledningen nu på riktigt genomför det (S) lovade, sprider sig paniken. Då blir det viktigare att säga nej än att ge Valstaborna det de önskat sig i åratal.

Moderaterna däremot, lovar inte allt till alla – men vi håller vad vi lovar.

  • Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening