Axelsson och BrandellFoto: Socialdemokraterna

Våra äldre ska ha rätt att få välja!

I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

M och KD menar att vi hade en låg placering vad gäller nöjdheten bland brukarna år 2017, när hemtjänsten var i kommunal regi. Men svaret bemöter inte det faktum att nöjdheten var högre då än vad den är idag. Man lyfter kommunens uppföljning av hemtjänstutförarens löften som en tillräcklig kontrollåtgärd, men sanningen är att det inte angriper grundproblemet.

När vinstdrivande företag har ekonomisk lönsamhet som främsta drivkraft går det ut över kvaliteten samtidigt som kommunen tappar kontrollen. Det är ingen slump att vi ser dessa resultat idag. Den minskade nöjdheten bland brukarna och det försämrade utförandet är konsekvenser av en modell som sätter vinster före våra äldres behov.

Vidare medför ett privatiserat system att kommunen har begränsade möjligheter att förbättra kvaliteten, eftersom verksamheten bedrivs av privata aktörer. De insatser som görs idag tenderar att vara reaktiva och kortsiktiga, vilket innebär att problem hanteras först efter att de uppstått, snarare än att förebyggas. Detta skapar en ineffektiv struktur som försvårar långsiktiga förbättringar.

Med ett kommunalt alternativ kan vi istället ta kontroll över kvaliteten, säkerställa trygghet från början och skapa en hemtjänst som sätter brukarnas behov främst.

Valfrihet handlar inte bara om antalet aktörer, det handlar också om att kunna välja en hemtjänst som sätter de äldres behov i först. En kommunal hemtjänst, utan vinstintresse, är ett alternativ våra äldre ska ha rätt att få välja.

  • Marie Axelsson (S) oppositionsråd
  • Tomas Brandell (S) 2:e vice ordförande i Vård- och Omsorgsnämnden

Läs mer: Vi vill ha en hemtjänst i världsklass & Inför kommunal hemtjänst

M-SD-styret vill exploatera naturområde vid Aspvägen

Insändare Moderaterna, Sverigedemokraterna och Samling för Sigtuna vill ge grönt ljus för 50 villor i naturområdet norr om Aspvägen i Märsta. Återigen ignorerar det politiska styret både kompetensen i kommunens egen förvaltning och kommuninvånarnas behov och åsikter.

repliken: Valfrihet ger kvalitet och långsiktig hållbarhet

Insändare David Lundqvist (S) inleder sin fråga om vårdbolagen i Sigtuna kommun med att hänvisa till maktskiftet 2017. Det vill säga då Kristdemokraterna (KD) tillsammans med Moderaterna (M) med flera under pågående mandatperiod fick kliva in och ta ansvar efter Socialdemokraternas kollapsade styre.

Nöjda med bolagsvinsterna från äldreomsorgen, M, KD, SfS och SD?

Insändare Fram till maktskiftet hösten 2017 gick Sigtuna kommun in för att sköta vård- och omsorgsverksamheten i egen regi. Äldre-, LSS- och socialpsykiatriomsorgen sköttes av kommunförvaltningens egna enheter. Sen har aktiebolag tagits in som utförare. Är M, KD, SfS och SD nöjda med dessa bolags vinstuttag?

Kommuner har ett ansvar för ett tryggare samhälle

Insändare Brottsligheten och den upplevda otryggheten är ett stort problem för företagen i Stockholms län. Nästan fyra av tio stockholmsföretag uppger att de har utsatts för brott under de senaste 12 månaderna. Dessa brott orsakar inte bara stora ekonomiska förluster utan leder också till otrygghet för personal och kunder. I Sigtuna uppger 60 procent av företagen att de önskar att kommunen prioriterar arbetet med min minskad brottslighet och ökad trygghet för att förbättra det lokala företagsklimatet.

Tack Sigtuna kommun

Insändare I och med senaste fullmäktige har jag avsagt mig alla mina politiska uppdrag då jag ska flytta från kommunen. Texten nedan är en del från mitt avslutningsanförande:

repliken: Martin behöver inte oroa sig

Insändare Martin Jansson beskriver sin oro för utvecklingen på bostadsmarknaden. Vi kan lugna Martin. Den oro han upplever grundas uppenbarligen på ett antal olika missförstånd eller på ren okunnighet.

Barnen och skattebetalarna blir förlorarna

Insändare Utbildningsförvaltningen varnar för att våra kommunala skolor får högre kostnader och svårt att rekrytera lärare. Trots det anser M-SD-KD-SfS-styret att en stor, vinstdrivande skolkoncern är ett välkommet tillskott i kommunen.

slutreplik: Kommunledningen drunknar i felkalkyler

Insändare Kära kommuninvånare och skattebetalare. Gå inte på kommunledningens bluffkalkyl om att simhallarna kostar 30 miljoner kronor per år. De glömmer nämligen att redovisa intäkterna. Deras kalkyl är därför långt ifrån vattentät.

Vi har rätt att bo här

Insändare Som nyvald vice ordförande för Hyresgästföreningen Sigtuna vill jag vädja till alla hyresgäster att vara vaksamma på vad som händer när kommunen ombildar hyresrätter till bostadsrätter.

repliken: Magplask av Socialdemokraterna

Insändare Att främja folkhälsan är viktigt och det är därför kommunledningen investerar 185 miljoner kronor i årets budget för att renovera, bygga ut och bygga nya anläggningar runtom i kommunen.

Låt fler Sigtunaelever driva företag i skolan

Insändare Stockholmsregionen behöver fler företagare. Det är i företagen som välstånd, innovationer och arbetstillfällen skapas – allt det som gör vardagen bättre för oss alla. Fler företagare i Stockholms län skulle stärka den lokala ekonomin och bidra till levande samhällen.

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening