Foto: Arkivbild/Jamshid Jamshidi

Var tionde pensionär jobbar

Mer än var tionde pensionär i kommunen jobbar fortfarande enligt en rapport från Pensionsmyndigheten

Enligt en rapport från Pensionsmyndigheten är andelen pensionärer som fortsätter att arbeta, så kallade jobbonärer, en växande grupp i Sverige. I Sigtuna kommun finns 890 jobbonärer, vilket motsvarar 11,4 procent av kommunens pensionärer. Detta är en något högre andel än i Upplands Väsby och på samma nivå som i Upplands-Bro. Den genomsnittliga åldern bland Sigtunas jobbonärer är 70 år.

I Sverige har andelen jobbonärer ökat med över 20 procent sedan 2012. Under 2022 fanns 263 000 jobbonärer i åldrarna 62–84 år, motsvarande 4,2 procent av den förvärvsarbetande befolkningen. Den största andelen återfinns på Gotland, medan Västmanlands län har den lägsta andelen.

Jobbonärer bidrar med arbetsinkomster motsvarande 46 miljarder kronor, vilket utgör 2 procent av Sveriges totala förvärvsinkomster. Den genomsnittliga inkomsten från arbete var 173 000 kronor under 2022, samtidigt som den allmänna pensionen för denna grupp låg på 195 000 kronor.

Män är överrepresenterade bland jobbonärerna, vilket delvis förklaras av en högre andel manliga egenföretagare i denna grupp. Ett års extra arbete kan öka den allmänna pensionen med cirka 1 procent eller 180 kronor per månad, enligt Pensionsmyndighetens beräkningar. Vid heltidssysselsättning under ett år och uppskjutet pensionsuttag kan pensionen öka med upp till 8 procent.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening