Foto: Genrebild/Daniel Iskander

Var tionde kommuninvånare har alkoholproblem

En av tio kommuninvånare har problem med alkoholkonsumtionen enligt en ny rapport från Region Stockholm.

Invånarna i länet dricker mindre alkohol, trenden har varit nedåtgående i 20 år och under pandemin fortsatte trenden. 15 procent av länsborna dricker inte alls, men ungefär 15-16 procent hat också ett problem med riskbruk, alltså alkoholproblem. Strax under 70 procent av länsborna har ej alkoholproblem. I Sigtuna kommun är det 12 procent som har problem med alkoholkonsumtionen. Det är en av länets lägsta siffror, bara sex stadsdelar och kommuner har en lägre siffra. Lägsta siffran finns i Rinkeby-Tensta med 7,16 procent.

De som är födda i Sverige dricker mest och de med högre utbildning dricker även mer än de som inte gått ut gymnasiet. Kortast utbildning dricker betydligt mindre än personer som gått ut gymnasiet.
– Det kan bero på att personer med kortare utbildning finns bland äldre och bland personer födda utanför Europa, två av de grupper som dricker mindre, säger Gergö Bacsovics, läkare och författare till den nya folkhälsorapporten.

Så kallat riskbruk av alkohol innebär att man dricker 9 standardglas i veckan som kvinna och 14 som man. Man dricker 4-5 gånger i veckan.

Fem utanförskapsområden i kommunen

Nyheter SCB och Boverket har i en ny rapport identifierat fem områden i Sigtuna som utanförskapsområden. Syftet med rapporten är att både identifiera och rikta insatser i områdena.

Sigtunaseniorer i gamingprojekt

Bostad Seniorer från BRF Trollberget i Sigtuna deltar i ett pilotprojekt som Riksbyggen och Tele2 lanserat där syftet är att minska det digitala utanförskapet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening