Sofia MIr och Niklas AnderssonFoto: Vänsterpartiet
Vår kommun behöver en hemtjänst i egen regi
Vänsterpartiet är kritiska till att den styrande högermajoriteten i kommunen har valt att privatisera hemtjänsten. I en tid när det är viktigt att vi har en god insyn och kontroll över vad som händer i välfärden blir det extra skadligt med en kommersiell aktör som mellanhand mellan verksamheten och förtroendevalda politiker.
Hemtjänsten är helt avgörande för att många äldre skall känna sig trygga i sitt boende. Vänsterpartiet vill därför satsa mer pengar på äldreomsorgen. Privatisering av hemtjänsten löser inte bristerna inom hemtjänsten. Tvärtom så har vinstdrivande företag ännu mindre resurser till personal m.m. eftersom de också vill kunna ta ut en vinst. Vi måste våga satsa för att komma till rätta med bristerna. Därför reserverade vi oss mot privatiseringen och lägger extra pengar till hemtjänsten i våra budgetförslag.
Våra äldre riskerar hamna i kläm när vinstintresset får styra. Privata utförare som drivs av vinstintresse har nämligen som primärt mål och syfte att tjäna pengar – inte att ge god omsorg till våra äldre. Privata utförare sitter inte med en magisk formel som gör att hemtjänsten kan drivas mer kostnadseffektivt. Den större delen av kostnaden utgörs av personalkostnader vilket innebär att om man vill få en billigare verksamhet så måste personal reduceras eller villkoren för anställda pressas. Men med en mindre personalstyrka och otrygga anställningar ökar risken för misstag och försummelse. På senare tid har media uppmärksammat följderna av kostnadseffektiviteten: personal som vittnat om ständig underbemanning samt en tystnadskultur där personalen uppmanats att tiga om arbetssituationen och dess konsekvenser.
Vinstintresset är inte det enda problemet med privatisering av hemtjänsten. Kommunens förutsättningar för styrning och kontroll av hemtjänsten har förändrats i och med att hemtjänsten privatiserats. Kommunen har en laglig skyldighet att kontrollera och följa upp verksamheter som lämnas över till privat verksamhet, men med mellanhänder blir det svårare för kommunen att få insyn och inflyttande i de olika verksamheternas kvalitet. Eftersom det idag mer än någonsin finns ett stort behov av att säkerställa att våra anställda har skyddsutrustning och våra äldre får den hjälp som de har rätt till är det här något vi är mycket kritiska till.
Sigtuna kommun ska vara en kommun där anställda har rimliga arbetsförhållanden och äldre känner sig trygga och nöjda med den hemtjänst som utförs.
Sofia Mir ledamot i Äldre- och omsorgsnämnden, Vänsterpartiet
Insändare “Var ska människor bo?” undrar M-SD-styret i sin replik om exploatering vid Aspvägen, trots att de just nu är delaktiga i arbetet med en ny stadsdel med cirka 5000 bostäder i ett kollektivtrafiknära läge öster om Märsta station.
Insändare Marken som insändaren från Miljöpartiet (MP) handlar om ägs inte av kommunen. Den är privatägd och ingen annan än ägaren har någon självklar rätt att kräva evigt tillträde för rekreation i området.
Insändare Moderaterna, Sverigedemokraterna och Samling för Sigtuna vill ge grönt ljus för 50 villor i naturområdet norr om Aspvägen i Märsta. Återigen ignorerar det politiska styret både kompetensen i kommunens egen förvaltning och kommuninvånarnas behov och åsikter.
Insändare David Lundqvist (S) inleder sin fråga om vårdbolagen i Sigtuna kommun med att hänvisa till maktskiftet 2017. Det vill säga då Kristdemokraterna (KD) tillsammans med Moderaterna (M) med flera under pågående mandatperiod fick kliva in och ta ansvar efter Socialdemokraternas kollapsade styre.
Insändare Fram till maktskiftet hösten 2017 gick Sigtuna kommun in för att sköta vård- och omsorgsverksamheten i egen regi. Äldre-, LSS- och socialpsykiatriomsorgen sköttes av kommunförvaltningens egna enheter. Sen har aktiebolag tagits in som utförare. Är M, KD, SfS och SD nöjda med dessa bolags vinstuttag?
Insändare Brottsligheten och den upplevda otryggheten är ett stort problem för företagen i Stockholms län. Nästan fyra av tio stockholmsföretag uppger att de har utsatts för brott under de senaste 12 månaderna. Dessa brott orsakar inte bara stora ekonomiska förluster utan leder också till otrygghet för personal och kunder. I Sigtuna uppger 60 procent av företagen att de önskar att kommunen prioriterar arbetet med min minskad brottslighet och ökad trygghet för att förbättra det lokala företagsklimatet.
Insändare Jag förstår att Moderaterna blev träffade, det brukar märkas när man lämnar sakfrågan och går över till personangrepp. Jag tänker försöka vara den vuxna i rummet. Jag måste ha varit otydlig i min insändare.
Insändare I och med senaste fullmäktige har jag avsagt mig alla mina politiska uppdrag då jag ska flytta från kommunen. Texten nedan är en del från mitt avslutningsanförande:
Insändare Martin Jansson beskriver sin oro för utvecklingen på bostadsmarknaden. Vi kan lugna Martin. Den oro han upplever grundas uppenbarligen på ett antal olika missförstånd eller på ren okunnighet.
Insändare Utbildningsförvaltningen varnar för att våra kommunala skolor får högre kostnader och svårt att rekrytera lärare. Trots det anser M-SD-KD-SfS-styret att en stor, vinstdrivande skolkoncern är ett välkommet tillskott i kommunen.
Insändare Kära kommuninvånare och skattebetalare. Gå inte på kommunledningens bluffkalkyl om att simhallarna kostar 30 miljoner kronor per år. De glömmer nämligen att redovisa intäkterna. Deras kalkyl är därför långt ifrån vattentät.
Insändare Som nyvald vice ordförande för Hyresgästföreningen Sigtuna vill jag vädja till alla hyresgäster att vara vaksamma på vad som händer när kommunen ombildar hyresrätter till bostadsrätter.
Insändare I ett extrainsatt sammanträde i Kultur- och fritidsnämnden beslutade majoriteten, bestående av Moderaterna, Sverigedemokraterna, Kristdemokraterna samt Samling för Sigtuna, att privatisera kommunens badhus.
Insändare Att främja folkhälsan är viktigt och det är därför kommunledningen investerar 185 miljoner kronor i årets budget för att renovera, bygga ut och bygga nya anläggningar runtom i kommunen.
Insändare Nu är det klubbat! På Kultur- och fritidsnämndens möte under onsdagen bankade M, SfS, KD och SD igenom beslutet att simanläggningarna i Märsta och Sigtuna ska ut på upphandling.
Insändare Allt fler unga i Sverige mår dåligt, samtidigt som stödet till psykiatrin är otillräckligt. Det behövs stora satsningar i hela vårdkedjan för att inga människor ska falla mellan stolarna.
Insändare Stockholmsregionen behöver fler företagare. Det är i företagen som välstånd, innovationer och arbetstillfällen skapas – allt det som gör vardagen bättre för oss alla. Fler företagare i Stockholms län skulle stärka den lokala ekonomin och bidra till levande samhällen.
Insändare Det var faktiskt ingen rättvis beskrivning av kommunpolitiker som gavs av Daniel Hedlund i insändaren “Våra kommunpolitiker håller sand(låda). Lite beklämmande och rätt farligt till och med var det så det behövs en replik här.
Insändare Sverige befinner sig i en ny våldsvåg där sprängdåd och skjutningar har blivit en del av vardagen och sker i princip dagligen. Det är oacceptabelt. Regeringen sitter dock inte med armarna i kors.
Insändare I sin replik försöker M och SFS framställa våra förslag som en "köpfest," men det visar en brist på förståelse för Sigtunas växande behov och framtida utmaningar.