Gunilla Johansson

Var är Kristdemokraternas tidigare kommunala satsningar på de äldre?

Kristdemokraterna (KD) har tydligen ändrat politisk inriktning eftersom de nu säger att de ska satsa på både personlig omvårdnad och medicinsk kompetens genom att höja kompetens hos medarbetarna. 2020 har verkligen varit ett år som påvisat de brister som finns inom äldreomsorgen. Därför tycker vi socialdemokrater att de satsningar som nu presenterats är bra, men vi anser att det är för lite och vi vill mer.

Alla ska känna sig trygga inom kommunens äldreomsorg. Detta håller vi med om. Det var därför vi var så kritiska till privatiseringen av hemtjänsten som genomfördes i våras mitt under en brinnande pandemi. Resultatet blev inte en tryggare äldreomsorg. Vi har inte heller sett någon höjning av kvaliteten sedan hemtjänsten fick privata utförare. Vissa hemtjänstgrupper har till och med fått sämre resultat i mätningar som gjorts. Synpunkter från brukare har varit att personalen har för låg kompetens och att alldeles för mycket olika personal besöker dem. Vi håller med om att undersköterskor utgör grunden för omsorgen inom äldreomsorgen. Sjuksköterskor har hälso-och sjukvårdsansvaret upp till sjuksköterskenivå inom kommunerna och arbetar tillsammans med undersköterskorna inom särskilda boenden och gruppbostäder (LSS och socialpsykiatrin). Vi har därför svårt att förstå varför KD gått med på alla de nedskärningar som den moderatledda kommunledningen, där de själva ingår, genomfört sedan 2017. Detta har lett till att personalkontinuiteten från 2017 har ökat från 13 personer till 15 personer år 2020. Under åren 2018-2019 (18 personer) dvs antal personal som brukaren möter under 14 dagar i hemtjänsten. Vi förstår inte heller varför kommunledningen nästa år kommer genomföra en minskning med en sjuksköterska, som har en heltidstjänst som biträdande chef.

Det var inte så länge sedan KD:s partiledare Ebba Busch Thor twittrade:
”Låg pension efter föräldraledighet, deltid och ett låglöneyrke.
Är det ojämställdhet? Gör andra val, få annat resultat”
Vad säger det om hur mycket KD bryr sig om villkoren för de anställda inom äldreomsorgen? Är det så förtroendevalda inom politiken ska hylla samhällets värdefulla välfärdsarbetare?

Socialdemokraterna i Sigtuna kommun satsade, i kommunens budget för 2021, 7 miljoner kronor mer än KD på äldreomsorgen, exklusive löneökningar och volymkompensation. Vi vill höja kompetensen och utöka grundbemanningen som minskat de senaste åren under borgerligt styre.

Den socialdemokratiska regeringen har under detta krävande år gjort enorma satsningar för att kompensera regionerna och kommunerna för de extra kostnader som pandemin resulterat i. Dessa satsningar har lett till att kommunen har ett stort överskott. Kommunen beräknas göra ett ekonomiskt resultat på 164 miljoner kronor mer än budgeterat 2020. Statsbidragen var tänkta till satsningar redan i år inom bland annat äldreomsorgen. KD och kommunledningen har dock valt att lägga dessa välfärdsmiljoner på hög, något som vi redan tidigare kritiserat. Vi Socialdemokrater vill istället se ett äldreomsorgslyft som avser ökad kompetens både vad gäller omvårdnad och medicinsk kompetens samt gerontologi och pedagogik som äldrepedagoger innehar.

  • Gunilla Johansson, andre viceordförande i äldre- och omsorgsnämnden (S)

M-SD-styret vill exploatera naturområde vid Aspvägen

Insändare Moderaterna, Sverigedemokraterna och Samling för Sigtuna vill ge grönt ljus för 50 villor i naturområdet norr om Aspvägen i Märsta. Återigen ignorerar det politiska styret både kompetensen i kommunens egen förvaltning och kommuninvånarnas behov och åsikter.

repliken: Valfrihet ger kvalitet och långsiktig hållbarhet

Insändare David Lundqvist (S) inleder sin fråga om vårdbolagen i Sigtuna kommun med att hänvisa till maktskiftet 2017. Det vill säga då Kristdemokraterna (KD) tillsammans med Moderaterna (M) med flera under pågående mandatperiod fick kliva in och ta ansvar efter Socialdemokraternas kollapsade styre.

Nöjda med bolagsvinsterna från äldreomsorgen, M, KD, SfS och SD?

Insändare Fram till maktskiftet hösten 2017 gick Sigtuna kommun in för att sköta vård- och omsorgsverksamheten i egen regi. Äldre-, LSS- och socialpsykiatriomsorgen sköttes av kommunförvaltningens egna enheter. Sen har aktiebolag tagits in som utförare. Är M, KD, SfS och SD nöjda med dessa bolags vinstuttag?

Kommuner har ett ansvar för ett tryggare samhälle

Insändare Brottsligheten och den upplevda otryggheten är ett stort problem för företagen i Stockholms län. Nästan fyra av tio stockholmsföretag uppger att de har utsatts för brott under de senaste 12 månaderna. Dessa brott orsakar inte bara stora ekonomiska förluster utan leder också till otrygghet för personal och kunder. I Sigtuna uppger 60 procent av företagen att de önskar att kommunen prioriterar arbetet med min minskad brottslighet och ökad trygghet för att förbättra det lokala företagsklimatet.

Tack Sigtuna kommun

Insändare I och med senaste fullmäktige har jag avsagt mig alla mina politiska uppdrag då jag ska flytta från kommunen. Texten nedan är en del från mitt avslutningsanförande:

repliken: Martin behöver inte oroa sig

Insändare Martin Jansson beskriver sin oro för utvecklingen på bostadsmarknaden. Vi kan lugna Martin. Den oro han upplever grundas uppenbarligen på ett antal olika missförstånd eller på ren okunnighet.

Barnen och skattebetalarna blir förlorarna

Insändare Utbildningsförvaltningen varnar för att våra kommunala skolor får högre kostnader och svårt att rekrytera lärare. Trots det anser M-SD-KD-SfS-styret att en stor, vinstdrivande skolkoncern är ett välkommet tillskott i kommunen.

slutreplik: Kommunledningen drunknar i felkalkyler

Insändare Kära kommuninvånare och skattebetalare. Gå inte på kommunledningens bluffkalkyl om att simhallarna kostar 30 miljoner kronor per år. De glömmer nämligen att redovisa intäkterna. Deras kalkyl är därför långt ifrån vattentät.

Vi har rätt att bo här

Insändare Som nyvald vice ordförande för Hyresgästföreningen Sigtuna vill jag vädja till alla hyresgäster att vara vaksamma på vad som händer när kommunen ombildar hyresrätter till bostadsrätter.

repliken: Magplask av Socialdemokraterna

Insändare Att främja folkhälsan är viktigt och det är därför kommunledningen investerar 185 miljoner kronor i årets budget för att renovera, bygga ut och bygga nya anläggningar runtom i kommunen.

Låt fler Sigtunaelever driva företag i skolan

Insändare Stockholmsregionen behöver fler företagare. Det är i företagen som välstånd, innovationer och arbetstillfällen skapas – allt det som gör vardagen bättre för oss alla. Fler företagare i Stockholms län skulle stärka den lokala ekonomin och bidra till levande samhällen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening