Foto: Insändarbild

Valstavägen – ett bortprioriterat nav i kommundelen Valsta/Steninge?

Valstavägen nyinvigdes 2006, efter det att vi Valstabor fått förmånen att delta i ett rådslag om vägens utformning. Allégata var det förslag som fick flest röster. En allégata med en mittremsa som delvis skulle vara stenlagd och delvis planterad, med punktbelysning på speciella ställen och ett antal rondeller.

Vid invigningen 2006 hade Valstavägen blivit en trevlig, inbjudande och tryggare uppfart mot Valsta och Steninge. Alléträden har växt med åren och kantar nu vägen så som det var planerat.

Men vad har hänt med planteringarna i vägens mitt? För minst ett år sedan tog kommunen bort allt som tidigare planterats, mellan rondellerna vid Bragegatan och Midgårdsvägen. Kvar blev endast ogräs och en och annan kvarglömd tulpan. Det som tagits bort har ännu inte ersatts med något nytt.

På en direkt fråga svarar kommunen ”vi har beslutat att klippa några gånger per år. Någon ytterligare plan finns inte”. Detta finner vi ytterst märkligt! Av vilken anledning prioriteras inte Valstavägen, en viktig del av kommundelen Valsta /Steninge, på samma sätt som många andra liknande objekt på andra ställen i kommunen?

Vid en annan del av Valstavägen – intill busshållplatsen vid Buregatan – finns ett helt annat problem som engagerat och oroat många av oss som bor i kommundelen. Ett problem som vi påtalat vid många olika tillfällen och på flera olika sätt. Några mindre åtgärder har vidtagits från kommunens sida, men inget av dessa har på något sätt bidragit till att problemet blivit löst.

Problemet är att det övergångsställe som finns efter/intill busshållplatsen vid Buregatan har skymd sikt. Anledningen är det staket som monterats i mittremsan och tidigare (innan Buregatans hyresgäster tog saken i egna händer) även den mängd ogräs som fått växa fritt intill staketet.

Om du kör uppifrån Valsta, ner mot Kungshörnet, så är det näst intill omöjligt att se personer som kommer ut på övergångsstället från vänster d v s från den sida av Valstavägen som leder uppför backen. Staket och ogräs skymmer sikten för bilförare och detta gäller såväl dagtid som kväll och natt.

Ingen ska behöva bli påkörd på ett övergångsställe och absolut inte på grund av dålig sikt. Ordentliga och genomtänkta åtgärder är nödvändiga vid detta övergångsställe – innan en allvarlig olycka inträffar.

Varför reagerar inte t ex Samling för Sigtuna och Moderaterna på frågor som rör Valsta och Valstavägen så som de omedelbart reagerade på cykelställ i Sigtuna Stad? Kan det möjligtvis bero på att Valsta/Steninge och vi som bor här inte är värda samma höga prio?

  • Valsta Steninge stadsdelsförening

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening