Foto: Jamshid Jamshidi/Arkiv

Valstabo: Varför göra om skolan till annat än en skola?

En valstabo tycker att Valstaskolan bör kvarstå som skola och ger även konkrets förslag på hur Valsta ska göras tryggt och ungdomsvänligt igen

Jag förstår helt hur Gun Eriksson oppositionsråd (S) resonerar, varför ha något i kommunregi och ha det stängt. Men dock håller jag inte med att resonemanget om att förvandla 10000 kvm av en fungerande skola till något annat än en skola.

Valstaskolan har varit en skola sedan start och har varit en fungerande skola sedan dess. Problemet har aldrig varit skolan, fastigheten eller platsen för skolan, problemet har varit de kommunala satsningen med att hantera problemen kring Valstaskolan, resurserna som ”fattades” för att handskas med de uppstående problemen. Att man väljer att minska resurser när skolsfären behöver all hjälp de behöver för att stå ut med problemen.

Området blev otryggt när kommunen valde att stänga ner kringliggandes verksamheter som höll vuxennärvaron kring skolan levandes, det fanns en Sim- och sporthall som höll vuxennärvaron där, folk rörde sig kring skolan på ett helt annat sett, och nu valde kommunen att omvandla simhallen till en ”konsthall” för det var ju det som fattades i kommunen när man väl hade en nybyggd konsthall i centrala Märsta som kostade kommuninvånarna ex antal miljoner och som används ”flitigt” av invånarna! Gamla simhallen skulle prioriteras och omvandlas till något som skulle gynna ungdomarna, de skulle ha fått ett aktivitetscenter, en gård som skulle ha dessa ungdomar sysselsatta där dessa ungdomar skulle kunna söka sig om kvällarna för att få vara aktiva och söka sig bort från problem. Men kommunen behövde en till konsthall!

Man valde först att flytta mellanstadiet från skolan då rädslan fanns att de yngre eleverna skulle ta efter de äldre, dock skapades en orosflytt där problemen växt på de mottagningsskolor som hanterat dessa elever. Man valde helt enkelt att flytta ”problemen” och därefter följer man trenden att stänga hela skolan helt och flytta på resterande elever till andra skolor i kommunen.

Jag återgår till att skolan och området inte har varit problemet då man väljer nu att bygga en högstadieskola nere i Steninge i anslutning till Galaxskolan som är idag en mellanstadieskola. Man väljer alltså att ”investera” 105 nya miljoner skatte kronor i att bygga en ny skola när man har en HELT tom högstadieskola som man kan lätt få i ordning och styra upp problemen på.

Här kommer några tips på hur valstaskolan hade blivit säker igen:
– Flytta huvudentrén till den norra delen av fastigheten.
– Säkra upp skolgården.
– Omvandla Sporthallen till ett aktivitetscenter för UNGDOMAR!
– Lägg pengar på resurser i skolan med rätt personal och rätt människor som ska hantera dessa elever som visar ett problem beteende.
– Sök stöd av regeringen och polismyndigheten för att öka säkerheten kring Valsta med polisnärvaro eller en poliscentral.
– Vakter som syns kring skolan som har befogenhet att avvisa människor som inte har något att göra kring de kommunala skolorna.

Problem är till för att lösas, för att visa att man kan hantera de problem som uppstår, och inte bara soppa problemet under mattan och förvänta sig att problemet kommer försvinna utav sig själv!

Kommunen behöver skolplatser, kommunen behöver en kommunledning som tar skolan seriöst, och en kommunledning som vill satsa på kommunens skolsfär. Vi kommuninvånare vill inte ha en kommun där besparingar sker på våra barns skola, där det slösas med skattepengar för att göra rätt på fel sätt. Sluta slösa kommun kassan och gör rätt istället för fel!

  • Valstabo

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening