Foto: Jamshid Jamshidi/Arkiv

Valstabo: Varför göra om skolan till annat än en skola?

En valstabo tycker att Valstaskolan bör kvarstå som skola och ger även konkrets förslag på hur Valsta ska göras tryggt och ungdomsvänligt igen

Jag förstår helt hur Gun Eriksson oppositionsråd (S) resonerar, varför ha något i kommunregi och ha det stängt. Men dock håller jag inte med att resonemanget om att förvandla 10000 kvm av en fungerande skola till något annat än en skola.

Valstaskolan har varit en skola sedan start och har varit en fungerande skola sedan dess. Problemet har aldrig varit skolan, fastigheten eller platsen för skolan, problemet har varit de kommunala satsningen med att hantera problemen kring Valstaskolan, resurserna som ”fattades” för att handskas med de uppstående problemen. Att man väljer att minska resurser när skolsfären behöver all hjälp de behöver för att stå ut med problemen.

Området blev otryggt när kommunen valde att stänga ner kringliggandes verksamheter som höll vuxennärvaron kring skolan levandes, det fanns en Sim- och sporthall som höll vuxennärvaron där, folk rörde sig kring skolan på ett helt annat sett, och nu valde kommunen att omvandla simhallen till en ”konsthall” för det var ju det som fattades i kommunen när man väl hade en nybyggd konsthall i centrala Märsta som kostade kommuninvånarna ex antal miljoner och som används ”flitigt” av invånarna! Gamla simhallen skulle prioriteras och omvandlas till något som skulle gynna ungdomarna, de skulle ha fått ett aktivitetscenter, en gård som skulle ha dessa ungdomar sysselsatta där dessa ungdomar skulle kunna söka sig om kvällarna för att få vara aktiva och söka sig bort från problem. Men kommunen behövde en till konsthall!

Man valde först att flytta mellanstadiet från skolan då rädslan fanns att de yngre eleverna skulle ta efter de äldre, dock skapades en orosflytt där problemen växt på de mottagningsskolor som hanterat dessa elever. Man valde helt enkelt att flytta ”problemen” och därefter följer man trenden att stänga hela skolan helt och flytta på resterande elever till andra skolor i kommunen.

Jag återgår till att skolan och området inte har varit problemet då man väljer nu att bygga en högstadieskola nere i Steninge i anslutning till Galaxskolan som är idag en mellanstadieskola. Man väljer alltså att ”investera” 105 nya miljoner skatte kronor i att bygga en ny skola när man har en HELT tom högstadieskola som man kan lätt få i ordning och styra upp problemen på.

Här kommer några tips på hur valstaskolan hade blivit säker igen:
– Flytta huvudentrén till den norra delen av fastigheten.
– Säkra upp skolgården.
– Omvandla Sporthallen till ett aktivitetscenter för UNGDOMAR!
– Lägg pengar på resurser i skolan med rätt personal och rätt människor som ska hantera dessa elever som visar ett problem beteende.
– Sök stöd av regeringen och polismyndigheten för att öka säkerheten kring Valsta med polisnärvaro eller en poliscentral.
– Vakter som syns kring skolan som har befogenhet att avvisa människor som inte har något att göra kring de kommunala skolorna.

Problem är till för att lösas, för att visa att man kan hantera de problem som uppstår, och inte bara soppa problemet under mattan och förvänta sig att problemet kommer försvinna utav sig själv!

Kommunen behöver skolplatser, kommunen behöver en kommunledning som tar skolan seriöst, och en kommunledning som vill satsa på kommunens skolsfär. Vi kommuninvånare vill inte ha en kommun där besparingar sker på våra barns skola, där det slösas med skattepengar för att göra rätt på fel sätt. Sluta slösa kommun kassan och gör rätt istället för fel!

  • Valstabo

M-SD-styret vill exploatera naturområde vid Aspvägen

Insändare Moderaterna, Sverigedemokraterna och Samling för Sigtuna vill ge grönt ljus för 50 villor i naturområdet norr om Aspvägen i Märsta. Återigen ignorerar det politiska styret både kompetensen i kommunens egen förvaltning och kommuninvånarnas behov och åsikter.

repliken: Valfrihet ger kvalitet och långsiktig hållbarhet

Insändare David Lundqvist (S) inleder sin fråga om vårdbolagen i Sigtuna kommun med att hänvisa till maktskiftet 2017. Det vill säga då Kristdemokraterna (KD) tillsammans med Moderaterna (M) med flera under pågående mandatperiod fick kliva in och ta ansvar efter Socialdemokraternas kollapsade styre.

Nöjda med bolagsvinsterna från äldreomsorgen, M, KD, SfS och SD?

Insändare Fram till maktskiftet hösten 2017 gick Sigtuna kommun in för att sköta vård- och omsorgsverksamheten i egen regi. Äldre-, LSS- och socialpsykiatriomsorgen sköttes av kommunförvaltningens egna enheter. Sen har aktiebolag tagits in som utförare. Är M, KD, SfS och SD nöjda med dessa bolags vinstuttag?

Kommuner har ett ansvar för ett tryggare samhälle

Insändare Brottsligheten och den upplevda otryggheten är ett stort problem för företagen i Stockholms län. Nästan fyra av tio stockholmsföretag uppger att de har utsatts för brott under de senaste 12 månaderna. Dessa brott orsakar inte bara stora ekonomiska förluster utan leder också till otrygghet för personal och kunder. I Sigtuna uppger 60 procent av företagen att de önskar att kommunen prioriterar arbetet med min minskad brottslighet och ökad trygghet för att förbättra det lokala företagsklimatet.

Tack Sigtuna kommun

Insändare I och med senaste fullmäktige har jag avsagt mig alla mina politiska uppdrag då jag ska flytta från kommunen. Texten nedan är en del från mitt avslutningsanförande:

repliken: Martin behöver inte oroa sig

Insändare Martin Jansson beskriver sin oro för utvecklingen på bostadsmarknaden. Vi kan lugna Martin. Den oro han upplever grundas uppenbarligen på ett antal olika missförstånd eller på ren okunnighet.

Barnen och skattebetalarna blir förlorarna

Insändare Utbildningsförvaltningen varnar för att våra kommunala skolor får högre kostnader och svårt att rekrytera lärare. Trots det anser M-SD-KD-SfS-styret att en stor, vinstdrivande skolkoncern är ett välkommet tillskott i kommunen.

slutreplik: Kommunledningen drunknar i felkalkyler

Insändare Kära kommuninvånare och skattebetalare. Gå inte på kommunledningens bluffkalkyl om att simhallarna kostar 30 miljoner kronor per år. De glömmer nämligen att redovisa intäkterna. Deras kalkyl är därför långt ifrån vattentät.

Vi har rätt att bo här

Insändare Som nyvald vice ordförande för Hyresgästföreningen Sigtuna vill jag vädja till alla hyresgäster att vara vaksamma på vad som händer när kommunen ombildar hyresrätter till bostadsrätter.

repliken: Magplask av Socialdemokraterna

Insändare Att främja folkhälsan är viktigt och det är därför kommunledningen investerar 185 miljoner kronor i årets budget för att renovera, bygga ut och bygga nya anläggningar runtom i kommunen.

Låt fler Sigtunaelever driva företag i skolan

Insändare Stockholmsregionen behöver fler företagare. Det är i företagen som välstånd, innovationer och arbetstillfällen skapas – allt det som gör vardagen bättre för oss alla. Fler företagare i Stockholms län skulle stärka den lokala ekonomin och bidra till levande samhällen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening