Valkretsarna i Sigtuna kommun kommer att slås ihop till Valet2018, från två till en: - Det är jättebra, säger kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M).
Efter en parlamentarisk utredning 2011 om valkretsarnas indelning skickades förslag till kommunerna att de kunde slå ihop valkretsar om det finns färre än 36 000 röstberättigade i en kommun. En anledning att ha två valkretsar var om det fanns skillnader i områden i en kommun, exempelvis en ortsbefolkning och en ö-befolkning eller många i städer och några på landsbygden. Det konstateras att Sigtuna kommun har en betydande del boende på landsbygd men inte så att det motiverar att hålla två valkretsar som idag.
Idag har en valkrets 26 mandat och den andra 25 mandat. I valkretsar med lågt valdeltagande ansågs det lättare att plocka mandat. Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande, välkomnar sammanslagningen av Sigtuna Första och Sigtuna Andra: – Helt plötsligt blir alla röster lika mycket värda. Inte som tidigare där vissa partier gynnats av lågt valdeltagande i den krets där de är starka då det krävts betydligt färre röster för att få ett mandat i fullmäktige, skriver Holst i ett sms till redaktionen.
Nyheter SCB och Boverket har i en ny rapport identifierat fem områden i Sigtuna som utanförskapsområden. Syftet med rapporten är att både identifiera och rikta insatser i områdena.
Nyheter I Sigtuna kommun saknar 53 procent av personalen i förskolan rätt utbildning, vilket innebär att de varken har förskollärarexamen eller utbildning som barnskötare.
Bostad Seniorer från BRF Trollberget i Sigtuna deltar i ett pilotprojekt som Riksbyggen och Tele2 lanserat där syftet är att minska det digitala utanförskapet.
Notiser Papporna i kommunen tar cirka 4 av 10 vabbdagar. Det är fortfarande mammorna som tar största ansvaret för vabb både i kommunen, länet och nationellt.