Erik Glans (MP)Foto: NewFace/Jeanette Sundin

Valfriheten inom äldreomsorgen har ett pris

Kommunens egen förvaltning har i en tjänsteskrivelse varnat för att upphandlingen av platser i särskilda boenden kan leda till avsevärt högre kostnader.

”Vid införande av valfrihet inom samtliga särskilda boenden som ingår i ramavtal samt de som bedrivs i egen regi kan den största ekonomiska konsekvensen uppstå om ett boende i egen regi står med tomma lägenheter eller behöver läggas ner. Har ett särskilt boende i egen regi enstaka tomma lägenheter uppstår svårigheter med att anpassa personaltätheten. Vid en minskad beläggning om ca 20 procent beräknas Sigtuna kommun få ett underskott om ca 8 miljoner kronor och vid en minskad beläggning om ca 60 procent beräknas ett underskott om ca 24 miljoner kronor.”

Kommunens förvaltning konstaterar att de administrativa kostnaderna kommer att öka. I samma tjänsteskrivelse står det:
”Valfrihet med samtliga särskilda boenden som ingår i ramavtal tillsammans med egen regi innebär ökade administrativa kostnader genom att mer resurser kommer att krävas till biståndsbedömning, uppföljning, kontroll och samordning av platser.”

Följden av de ökade kostnaderna blir allt hårdare sparkrav i kommunens egen verksamhet. Valfrihet garanterar inte kvalitet

M och KD skriver att valfrihet inom äldreomsorgen är en fråga om kvalitet. Studier visar dock att en kommuns möjlighet att påverka omsorgens kvalitet minskar när privat omsorg upphandlas (se exempelvis Linda Mobergs avhandling “Marketization of Swedish eldercare”, Uppsala universitet, 2017). I stället för att använda resurserna till att öka kvaliteten i omsorg i egen regi läggs de på att kontrollera och samordna utförarnas verksamhet, med begränsad möjlighet att påverka kvaliteten. Om valfrihet är en fråga om kvalitet, varför skriver då en anställd i ett omsorgsbolag följande om hemtjänsten i en insändare till märsta.nu?

Det har nu gått över två år sedan privata bolagen tog över och aldrig någonsin har det varit så dålig arbetsmiljö, kvalité, kontinuitet, säkerhet eller kunskap hos personalen.”

Ska våra äldre behöva flytta från kommunen?
Upphandlingarna försvårar förutsättningarna för en långsiktig planering av äldrevården. Enligt kommunens egna prognoser kommer det att bli brist på platser på kommunens äldreboenden redan inom några år. Kommunens egna lokaler börjar dessutom bli gamla och slitna. Planeringen för att möta det ökade behoven går alldeles för långsamt. Av de nu upphandlade boendena ligger bara ett (1) i kommunen. Upphandlingen är en kortsiktig lösning på platsbehovet. Istället borde vi tänka långsiktigt och bygga nya boenden i trivsamma miljöer i vår egen kommun.

  • Erik Glans, ersättare i Äldre- och omsorgsnämnden, Miljöpartiet de gröna

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening