Torsten Cedervi, vallokalens ordförande i S:t Per/PrästängarnaFoto: Daniel Iskander
Torsten Cedervi visar upp de nya valbåsen så att valhemligheten inte röjsFoto: Daniel Iskander

Valet är igång

Vallokalerna öppnade upp vid 8-tiden på söndagen: - Det är många poströster som kommit in, säger Torsten Cedervi, vallokalens ordförande i Prästängarna/S:t Per.

Val till Europaparlamentet pågår mellan 8-21 idag, förtidsröstningen är avslutad och på valdagen sker röstningen i vallokaler i det distrikt som man tillhör.

Regnet öste ner på söndagsmorgonen vilket väntas hålla väljare borta, men enligt prognosen ska det upphöra efter lunch. I distriktet S:t Per droppade det in ett tiotal röstande mellan 8.30-9. Vallokalens ordförande Torsten Cedervi berättar att en tredjedel av valkretsen på omkring 1400 röstberättigande redan röstat.
– Det är mer än vid förra valet 2014, säger Torsten.

Nytt för i år är att kraven på valhemlighet ökas, numera finns det bås där man tar sin valsedel, vid tidigare svenska val har valsedlarna funnits öppet och många tog flera valsedlar för att inte röja sin valhemlighet:
– Det fanns valobservatörer i samband med valet i höstas som undrade vad vi höll på med som inte skyddade valsedlarna, berättar Torsten Cedervi.

Det är också tuffare regler med identifiering. Torsten Cedervi konstaterar att många som kommit till vallokalen är trevliga trots tidig morgon och regnet. Klockan 21.00 stänger vallokalerna och valkretsarna kommer därefter räkna rösterna och rapportera in till Valmyndigheten.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening