Foto: Fialotta Bratt/Valmyndigheten

Valadministrationen ska vara opolitisk

Marie Axelsson (S) beklagar sig över valdeltagandet och vill att Sigtuna kommun vidtar helt nya åtgärder för att höja det. Sanningen är att Sverige i jämförelse med alla europeiska demokratier har ett mycket högt valdeltagande.

I en jämförelse från valet 2018 låg Sverige på tredje plats, det är bara Belgien och Luxemburg som har högre valdeltagande, vilket sannolikt beror på att dessa länders vallagar säger att medborgarna har en skyldighet att rösta och kan straffas med böter om man inte använder sin rösträtt. I det senaste EU-valet (2019) hade Sverige ett klart högre valdeltagande än genomsnittet i EU. Riktigt högt valdeltagande har man också i diktaturer som Ryssland och Nordkorea. Där är det näst intill omöjligt för en medborgare att inte rösta. Högt valdeltagande stött av angiveri av grannar, repressalier eller straffansvar är, som tur är, helt främmande för en demokrati som Sverige.

Maries synpunkter på vårt valsystem måste sorteras i två skilda frågeställningar. I Sverige finns en statlig myndighet som heter Valmyndigheten. Till valadministrationen i Sverige räknas också länsstyrelserna samt kommunernas valnämnder och valkanslier. Valadministrationens uppgift är att säkerställa att det finns bästa möjliga förutsättningar för det praktiska genomförandet av valet. För kommunens valnämnd innebär detta att ta ansvar för att det finns bra lokaler med god tillgänglighet, att det finns väl utbildade funktionärer som kan genomföra valet, att processerna som ska säkerställa ett korrekt genomförande följs, att den preliminära rösträkningen fungerar och att det finns tydlig information om var, när och hur medborgarna kan rösta.

I årets EU-val säkerställer vi detta genom att vi har exakt samma indelning i valdistrikt som vid valet 2022, så långt möjligt har samma lokaler både för förtidsröstning och på valdagen, att vi genom en rad utbildningstillfällen säkerställer att över 100 funktionärer har bästa möjliga förutsättningar för att göra sitt jobb i vallokalerna. De som utses till valfunktionärer får inte vara politiskt engagerade i kommunen.

Det är inte valadministrationens uppgift att hjälpa medborgarna att göra sina politiska val eller verka för högt valdeltagande. Allt som valadministrationen gör ska vara opolitiskt och även säkerställa att varje medborgares valhemlighet bevaras. Det finns i Sverige en rättighet för alla medborgare som fyllt 18 år att rösta. Det finns också en frihet att välja att inte rösta om man till exempel inte är nöjd med något partis ideologi eller program.

Det förra EU-valet genomfördes i Sigtuna kommun med en total kostnad på knappt en miljon kronor. I årets budget finns 2 miljoner avsatta för att genomföra valet på ett korrekt sätt. Den kommunala valnämnden är sammansatt av representanter för alla politiska partier och ska just därför verka helt opolitiskt.
Däremot är det de politiska partiernas uppgift att stimulera människor till att engagera sig i politiska frågor, att ge korrekt information till väljarna så att de har en möjlighet att välja utifrån sina personliga preferenser och att genom sina kampanjer öka intresset för valen. Det är de politiska partierna som genom affischering, offentliga möten, annonsering, dörrknackningar och andra aktiviteter kan göra en viktig insats för att säkerställa ett högt valdeltagande.

De partier som finns representerade i kommunfullmäktige får av kommunens skattemedel betydande partistöd för att fullgöra sina roller. Partistödet bestäms utifrån antalet mandat i kommunfullmäktige. Socialdemokraterna får under 2024 totalt drygt 1 miljon kronor för att fullgöra sin roll i det politiska systemet.

Det arbete som de politiska partierna och deras medlemmar genomför ska inte och får inte blandas ihop med det valadministrativa arbete som valnämnd och valkansli tar ansvar för.

Marie föreslår att kommunen ska anställa funktionärer med uppgift att övertala enskilda medborgare att rösta. Det blir en sammanblandning av valadministration och politiskt arbete som är helt främmande för oss moderater. Vi värnar om det fria valet – om rätten att få rösta, om valhemligheten och om medborgarnas rätt att också avstå från att rösta om de så vill. Detta är demokratins nödvändiga grundprincip.

  • Kjell Holmgren (M), ordförande i Sigtuna kommuns valnämnd
  • Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande
nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Ge särskilda boenden bättre villkor

Insändare År 2023 införde det M-ledda styret i Sigtuna kommun ett köp- och säljsystem för de fyra kommundrivna särskilda boendena för äldre. Ärlinghem och Arhem i Märsta, Ymer i Valsta och Hemskogen i Sigtuna stad skulle inte längre ”få betalt” för de lägenheter som står outhyrda mellan ut- och inflyttningar.

Kvalitetslyft för äldreomsorgen i Sigtuna kommun

Insändare Vi vill tacka alla äldre och era anhöriga för det fina betyg ni gett Sigtunas äldreomsorg i Socialstyrelsens årliga enkätundersökning. På frågan ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” ger ni höjda omdömen inom alla undersökta områden jämfört med tidigare år.

Höj lärarbehörigheten i Sigtuna!

Insändare Den 5 oktober firades Världslärardagen, då vi uppmärksammade de som står i frontlinjen för att forma framtidens samhälle – lärarna. Utbildning är inte bara en rättighet, det är grunden för att bygga långsiktigt hållbara, demokratiska och jämställda samhällen.

Sigtuna tredje sämst i Sverige

Insändare Enligt de senaste siffrorna i SMHIs nationella emissionsdatabas, har Sigtuna kommun haft den tredje största ökningen av växthusgaser i landet sedan 2010.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening