Utställning om Sigtunas historier
Sigtuna Museum öppnar en utställning som handlar om Sigtunas historier, bland annat man man skåda Sundvedaskatten som grävdes upp från Steningehöjden.
Egentligen startar utställningen i slutet av januari men redan nu finns största delen av Sigtuna museums basutställning i lokalerna på Stora Gatan. Besökare kommer att kunna skåda verk som aldrig tidigare ställts ut och visar upp Sigtuna som viktig medeltida stad med ett större internationellt kontaktnät än vad man kanske tror.
– I Sigtuna kommun finns mängder av berättelser. Utställningen Sigtunahistorier lyfter fram dem utifrån spännande föremål i vår samling. Många av objekten har aldrig visats tidigare. Här får besökaren en bild av den mångfald som Sigtuna kommun bär på, säger Ted Hesselbom, chef för Sigtuna Museum & Art, i ett pressmeddelande.
Ted Hesselboms favoritföremål är en nyckel från en nyckelharpa som troligtvis hamnade i jorden på 1200-talet:
– Nyckeln kan vara 100 år äldre än den tidigaste nyckelharpa som finns avbildad i Sverige. Den grävdes upp på 1930-talet. Nu fick vi upp ögonen för den igen i museets magasin, och vips var historien lite förändrad. Sådant sker ständigt, berättar han.
Sprider utställningen
Sundvedaskatten som grävdes upp i samband med bygget av Steningehöjden 2008 är den största silverskatt som hittats i Uppland sedan 1927. Några av skattens 482 silvermynt kommer att visas upp, de kommer härstammar från allt från Spanien till Centralasien. Även sigtunahistorier kommer att berättas, både den om Sigtuna som första stad och den om Arlanda flygplats. I pressmeddelandet från Destination Sigtuna står det att utställningen under 2017 och 2018 kommer att expanderas till andra lokaler i kommunen, bland annat borgarhemmet Lundströmska gården.