Foto: Socialdemokraterna

Uppmaning till kommunledningen – satsa välfärdsmiljonerna på våra kommuninvånare

På kommunfullmäktiges sammanträde förra veckan fattade den moderatledda kommunledningen beslutet om att lägga kommuninvånarnas välfärdsmiljoner på hög i år istället för att satsa de pengarna i verksamheter där de behövs här och nu.

Kommunen gör i år ett prognostiserat ekonomiskt resultat på 202 miljoner kronor. Det är 152 miljoner mer än tidigare beräknat. Bland dessa miljoner ingår närmare 75 miljoner i statsbidrag, merparten från regeringen, inklusive samarbetspartierna Liberalerna och Centerpartiet, men även från riksdagens oppositionspartier.

Redan vid kommunfullmäktige i februari krävde vi att kommunen skulle satsa de aviserade extramiljonerna från regeringen på kommunens välfärdsverksamheter. Vid junimötet krävde vi samma sak igen, men då precis som nu i slutet av oktober (!) är kommunledningens svar detsamma. Pengarna ska sparas och läggas på hög.

Denna handfallenhet är ett svek mot skattebetalarna och våra svagaste i samhället. Det är inte försvarbart att agera så mitt under en pågående kris, särskilt inte när samtliga inom kommunledningen är fullt medvetna om att det kommer fortsatta statsbidrag även 2021 och 2022. Dessutom kan inte överskottet i år användas till driften av verksamheterna nästa år, utan endast till kommande investeringsbehov. Det finns säkert en plan bakom detta icke-agerande. Något som med allt större sannolikhet kommer visa sig som en borgerlig skattesänkning ju närmare valet 2022 vi kommer. Vi tror att de flesta kommuninvånare hellre ser att kommunen här och nu sätter ned foten och satsar på en bra äldreomsorg och på ett kraftfullt utbildnings- och arbetsmarknadspaket för att förebygga och motverka den skenande arbetslösheten.

Om vi styrde kommunen idag skulle vi satsa på att:
1. Anställa fler sjuksköterskor inom äldreomsorgen.
2. Införa rätten till trygga heltidsanställningar.
3. Skapa ett nytt kommunalt arbetsmarknadscenter med heltidsanställda jobbcoacher.

Äldreomsorgen är svårt sargad i spåren av den moderatledda kommunledningens nedskärningar som drog igång så fort de fick makten i september 2017. Coronapandemin har pågått sen i mars. Nu står vi inför en ökad smittspridning igen och under tiden har inga extra satsningar gjorts fast möjligheten funnits. Kommunledningen har stått handfallen istället för att reagera på det faktum att äldreomsorgen går på knäna. Det är nog få kommuninvånare eller välfärdsarbetare i Sigtuna kommun som uppskattar detta eftersom det är de som får betala priset för en sämre välfärd och ökade klyftor i samhället.

För 19:e månaden i följd stiger arbetslösheten i kommunen och är nu uppe i hela 12,2 procent. Vi vill att kraftfulla arbetsmarknadsåtgärder sätts in omgående och det hade varit på sin plats att använda en del av välfärdsmiljonerna till detta redan i år.
Vi har sagt det i februari, i juni och vi säger det nu i oktober igen. Välfärden kan inte vänta.

  • Socialdemokratiska kommunfullmäktigegruppen i Sigtuna kommun
    /Marie Axelsson, gruppledare

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Ge särskilda boenden bättre villkor

Insändare År 2023 införde det M-ledda styret i Sigtuna kommun ett köp- och säljsystem för de fyra kommundrivna särskilda boendena för äldre. Ärlinghem och Arhem i Märsta, Ymer i Valsta och Hemskogen i Sigtuna stad skulle inte längre ”få betalt” för de lägenheter som står outhyrda mellan ut- och inflyttningar.

Kvalitetslyft för äldreomsorgen i Sigtuna kommun

Insändare Vi vill tacka alla äldre och era anhöriga för det fina betyg ni gett Sigtunas äldreomsorg i Socialstyrelsens årliga enkätundersökning. På frågan ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” ger ni höjda omdömen inom alla undersökta områden jämfört med tidigare år.

Höj lärarbehörigheten i Sigtuna!

Insändare Den 5 oktober firades Världslärardagen, då vi uppmärksammade de som står i frontlinjen för att forma framtidens samhälle – lärarna. Utbildning är inte bara en rättighet, det är grunden för att bygga långsiktigt hållbara, demokratiska och jämställda samhällen.

Sigtuna tredje sämst i Sverige

Insändare Enligt de senaste siffrorna i SMHIs nationella emissionsdatabas, har Sigtuna kommun haft den tredje största ökningen av växthusgaser i landet sedan 2010.

Friheten att bestämma över sitt eget liv

Insändare Tänk dig att ständigt vara beroende av andra för att göra det som för de flesta är självklarheter, som att ta sig ur sängen på morgonen, borsta tänderna, åka till skola och jobb eller gå ut och ta en promenad.

Nedläggningen av Uppsalapendeln

Ett enormt svek mot pendlarna

Insändare Beskedet att SJ lägger ner Uppsalapendeln är inte bara ett enormt svek mot kommuninvånarna som pendlar till Uppsala och Stockholm, utan även mot de som pendlar till Sigtuna kommun.

slutreplik: Dåligt försök att mörka katastrofala nedskärningar

Insändare Moderaterna säger att hållbarhetsmålen ska integreras i kommunens övriga mål, men hur ska de mätas och följas upp när kommunledningen samtidigt säger upp kommunens hållbarhetsspecialister? Där står Moderaterna svarslösa och försöker blanda bort korten. De duckar också helt frågan om miljömässig hållbarhet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening