Foto: Google
Pernilla Bergqvist (L) i samband med tävlingen Matsvinnet.Foto: Sigtuna kommun

Uppgörelse om skolan klar – Ska öka resultat och trygghet

Barn- och ungdomsnämnden har i enighet fastställt ett nytt program för hur skolan ska utvecklas: - Det är mycket glädjande att presentera ett smalare och vassare skolutvecklingsprogram med en tydlig och långsiktig satsning på kunskap, trygghet och medarbetare, kommenterar Pernilla Bergqvist (L), ordförande i nämnden.

Ett skolutvecklingsprogram för åren 2017-2023 har fastställts i bred politisk enighet i Barn- och ungdomsnämnden, det framgår av ett pressmeddelande från Sigtuna kommun. Övergripande mål som skolorna ska arbeta mot att uppfylla är; högre resultat bland elever, utveckla kunskaper, barn och elever ska känna trivsel, trygghet och studiero, medarbetarna ska vara engagerade med rätt kompetens.

Mellanstadie lades ner
De senaste veckorna har skolkriserna avlöst varandra i kommunen, senast om att två årskurser på Valstaskolan läggs ner och eleverna flyttas runt till andra skolor i kommunen.
– Detta är en tydlig riktning mot mål som är stabila över tiden samt gemensamma för alla politiska partier i Sigtuna kommun. Detta kommer att lyfta skolresultaten ännu högre och är därmed en vinst för alla barn och unga i vår kommun, säger Pernilla Bergqvist (L), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Rankades som 217:e skolkommun
Sigtuna kommun rankas av Sveriges kommuner och landsting som 131:a skolkommun i landet, när endast kommunala skolor är med tappar man drygt 20 platser i rankingen. Lärarförbundet rankade Sigtuna kommun på plats 217 av 290 kommuner 2016, detta trots att lärarlönerna är bland de högsta i landet. Fram för allt är den andel behöriga till gymnasieskola som drar ner placeringen tillsammans med ändelsen som får godkänt i alla ämnen.

Politisk enighet viktigt
Johan Henriksson (M), 2:e vice ordförande i nämnden, poängterar vikten av bred enighet kring skolan i kommunen:
– Min förhoppning är att skolutvecklingsprogrammet skall utgöra grunden i det fortsatta arbetet att göra förskolor och skolor i Sigtuna kommun till de bästa i Sverige. Vi har även tidigare ställt oss bakom skolutvecklingsprogrammet, men ser nu positivt på ökat fokus på kärnverksamheten och resultaten i verksamheten, säger han.

Tjänstemännen positiva
Nyligen anställdes också en ny chef för Barn- och ungdomsförvaltningen som kommer att få det yttersta ansvaret för skolan. Susana Olsson Casas har tidigare varit ansvarig för 26 skolor och 17 förskolor inom Vittra-koncernen. Även grundskolechefen Johan Adler välkomnar den breda uppgörelse som nu nåtts.
– Våra utmaningar är stora, men det här programmet är viktigt för att vi ska kunna rekrytera, behålla och utveckla vår personal, något som är en förutsättning för att vi skall lyckas, kommenterar Adler.

Nio polisaspiranter till lokalpolisområdet

Nyheter Den 20 januari påbörjar 190 polisaspiranter sin sex månader långa praktik hos polisen i Region Stockholm. Av dessa placeras nio aspiranter i Lokalpolisområde Sollentuna, som omfattar kommunerna Sigtuna, Upplands Väsby och Sollentuna.

Få strömavbrott i Sigtuna – stora skillnader i landet

Nyheter Strömavbrott är ovanliga i Sverige, men de kan skapa stora problem när de inträffar. Statistik från Energimarknadsinspektionen för 2023 visar att hushållen i Sverige i snitt drabbades av 1,4 strömavbrott under året, med totalt 88 minuter utan ström per hushåll.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening