Johan Stock, VD på Sigtuna Vatten och Renhållning, visar upp de nya kärlenFoto: Pressbild/Sigtuna Vatten och Renhållning

    Unikt samarbete för avfallsinsamling

    Sigtuna kommun går ihop med Håbo, Upplands-Bro och Knivsta för när man inför det nya insamlingssystemet för avfall i kommunen.

    Som märsta.nu tidigare berättat kommer nya sopkärl att delas ut till fastighetsägare. Kärlen är i fyrfack för sortering av restavfall, mat, tidningar, förpackningar, glas, papper, metal med mera.
    – Insamling av förpackningsmaterial och tidningar vid alla fastigheter ger flera miljövinster. Varje enskild fastighetsägare slipper transportera materialet till en återvinningsstation. Förhoppningen är också att graden av återvinning av förpackningsmaterial och tidningar skall öka och allt mindre avfall behöver gå till energiåtervinning, säger Kjell Holmgren (M), ordförande för Sigtuna Vatten & Renhållning.

    Sigtuna kommun går ihop med Håbo, Upplands-Bro och Knivsta i samband med införandet av systemet, på så sätt agerar man som en större kommun i en upphandling. Bakgrunden till bytet är ett lagförslag om att det ska vara lika enkelt att lämna ifrån sig utsorterade förpackningar och returpapper i nära anslutning till bostaden.

    Fyrfackskärl har redan införts i ett 60-tal kommuner och där har man märkt av en ökad sortering av avfall eftersom det blir lättare att lämna från sig det.
    – Eftersom vi är fyra mindre kommuner har vi valt att göra det här tillsammans. Det medför att vi kommer upp i de volymer som gjort ett bra avtal möjligt. Tillsammans blir vi som en större svensk kommun, berättar säger Winand Hendriks, Avfallschef Sigtuna Vatten & Renhållning AB

    I höst kommer villaägare att få sina kärl utbytta, för boende i lägenhet fortsätter det befintliga systemet då det är fastighetsägare som ansvarar för att ordna sorteringsmöjligheter till de boende.

    EXTRA

    Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

    Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

    Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

    Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

    Nyheter

    Sport

    Kultur & Nöje

    Näringsliv

    Debatt

    Bostad

    Kampsport

    Förening