Musslor placerades in i vattenbehållare Foto: Sigtuna kommun

Unikt elevprojekt: Här renar musslorna Mälaren

Elever på Naturskolan håller på med ett projekt om att kartlägga vandrarmusslan som ett reningsverk för Mälaren.

Vandrarmusslan spred sig in i Mälaren efter att för drygt 100 år sedan kommit till Sverige med kaspiska fartyg. På Naturskolan har elever i åk 9 under en tid forskat på musslan, hur den lever, vad den lever och och hur den påverkar miljön. Det har lockat intresse från forskare och tjänstemän på myndigheter som vill se elevernas resultat.
– Det är roligt med experiment där resultaten är så påtagliga. Musslorna är som små reningsverk, de silar vattnet och får i sig plankton och annat som gör vattnet grumligt. Det är ju för mycket näring i Mälaren men musslorna tar hand om det och lagrar det i sig, säger Peja Snöbohm, rektor för Naturskolan, i ett pressmeddelande.

Renade vattnet
Eleverna har lyckats bevisa att musslorna renar vatten i ett experiment.
– När musslorna dör frigörs näringen igen, så jag har en idé om att vi ska odla Vandrarmusslor. När musslorna blir äldre, en Vandrarmussla blir ungefär fem år, så tar vi upp dem innan de hinner dö och näringen hinner utsöndras. På så vis skulle i kunna påverka vattnet i Mälaren på ett ganska enkelt vis, fortsätter Peja Snöbohm.

Kartlägger musslans liv
Eleverna har också undersökt botten av Mälaren med en bottenhuggare som sänkts ner och tagit bitar av botten av Mälaren. Genom experimentet så kartlägger eleverna också delar av musslornas liv; var de trivs, hur många de är, vad som händer med eko-systemet och mycket annat:
– Med vår statistik och vår kartläggning kommer vi kunna se vad som händer och hur smörbulten påverkar ekosystemet. Vi har ett ”hur det var innan”-värde och en sådan kartläggning har inte gjorts någon annanstans tidigare, så vårt arbete är viktigt, uppskattat och fascinerande att följa även för riktiga forskare har vi märkt, säger Peja Snöbohm.

Se experimentet här (Obs! Extern länk)

Nu har Askerson tagit över som KSO

Politik Mattias Askerson är sedan i lördags ny kommunstyrelseordförande i Sigtuna kommun: - Jag vill vara tillgänglig för våra invånare, jag vill att vi ska kunna ha en dialog. Jag är ju själv en stolt kommunbo så vi rör oss i samma miljöer. För mig är det viktigt att våra invånare ska märka att jag står på deras sida. Jag kommer till exempel inte vara rädd att ta konflikter på regional eller nationell nivå om det är något som påverkar invånarnas situation negativt, säger Mattias i ett uttalande.

kommunfullmäktige

Förslag om foodtruck-hållplats på Hamnplan i Sigtuna

Politik Oppositionsrådet Marie Axelsson (S) föreslår att Hamnplan i Sigtuna ska kunna användas som en plats för foodtrucks. Förslaget kommer efter att kommunen tidigare beslutat att avbryta planerna på en restaurang på platsen.

Ökning av närståendepenning

Notiser Förra året fick över 17 000 personer närståendepenning, vilket är den högsta siffran hittills och en ökning med 8 procent jämfört med året innan. Samtidigt var det totala antalet utbetalda dagar något lägre än tidigare toppnivåer före pandemin.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening