Runstenen vid S:t Lars kyrkoruin ska målas.Foto: Pressbild
Unik restaurering av runsten i Sigtuna
Söndag den 30 juni sker ett speciellt evenemang i Sigtuna då runstenen Anundstenen återigen får sin inskription uppfräschad. Runolog Magnus Källström från Riksantikvarieämbetet ska återställa färgen på stenen.
Sigtuna museum, i samarbete med Sigtuna guideförening, erbjuder besökare en chans att se processen när runstenens inskriptioner fylls i. Detta initiativ är en del av museets arbete med att bevara och lyfta fram kulturarvet.
De två runstenarna vid S:t Lars kyrkoruin har med tiden blivit överväxta av alger och färgen har bleknat, vilket försvårar läsningen av inskriptionerna. Länsstyrelsen har rengjort stenarna och en stenkonservator har inspekterat dem inför färgrestaureringen.
På evenemangsdagen startar en guidning utanför Sigtuna museums entré klockan 13. Guiden Ansi Jönsson kommer att berätta om runor och runstenar i Sigtuna. Klockan 14.00 inleds restaureringen av Anundstenen av Magnus Källström, efter ett välkomsttal av museiintendent Tove Hermansson och Sigtuna guideförenings ordförande Sara Heine. Alla programpunkter är kostnadsfria och ingen föranmälan krävs. Besökare bjuds även på tilltugg.
Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.
Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.