Foto: Google/Streetview

Unik dom i Valsta för sabotage mot blåljusverksmahet

Den man som nyligen dömdes för misshandel och sabotage mot blåljus var den första i landet som dömdes för det senare brottet.

märsta.nu har tidigare rapporterat om att en man dömts för sabotage för blåljusverksamhet då denne tog sönder en kamera som tillhörde polisen. Domen var den första av sitt slag i landet.
– Det är i sak inte viktigt var den första fällande domen för brottet ”Sabotage mot blåljusverksamhet” kom, dock är det av största vikt att den kom så snart som möjligt efter paragrafens inträde den 1 januari 2020, säger Jan Evensson, enhetschef regionala utredningsenheten i Stockholm.

Mannen kastade föremål mot en kamera så att den upphörde att fungera. Något som kunde försvåra polisens brottsbekämpande verksamhet och ingripande verksamhet i Valsta. I rätten ansågs han ha begått gärningen med uppsatt och han ska betala 769 kronor för kameran, detta då enbart skyddskåpan gick sönder och inte själva kameran:
– Region Stockholm satsar stort på tillfälliga kameror i framför allt de utsatta och särskilt utsatta områdena. Det är därför glädjande att skadegörelse på dessa kameror bedöms som allvarligt, fortsätter Jan Evensson.

Utöver sabotage mot blåljusverksamhet så dömdes han också för misshandel då han ska ha deltagit i en gruppmisshandel i Valsta. Det totala fängelsestraffet blev ett år och åtta månader.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening