Foto: Pressbild

Ungdomsarbetslösheten går ner

Ungdomsarbetslösheten minskade i Sigtuna kommun jämfört med för två år sedan men har gått upp sedan förra året.

Det var en krafts nedgång i ungdomsarbetslösheten i Sigtuna kommun mellan oktober 2015 och oktober 2016, från 231 till 167, men till 2017 har den gått upp till 195 ungdomar. I sju andra kommuner är den högre, grannkommunen Väsby hade 164 arbetslösa ungdomar i oktober i år, en minskning med 33 stycken.

Ungdomsgarantin har gett effekt
Arbetsförmedlingen skriver i ett pressmeddelande att arbetslösheten är rekordlåg i hela riket. Bland annat tack vare Ungdomsgarantin som innebär att unga som skriver in sig på Arbetsförmedlingen sk få jobb, utbildning eller en insats som leder till arbete inom 90 dagar. På ett år har det ungdomsarbetslösheten nästan halverats från 101 000 till 55 000.
– Den här bilden visar att Arbetsförmedlingen måste fortsätta att inom ramen för ungdomsgarantin erbjuda ett tidigt, individuellt stöd till de ungdomar som behöver det. Här är samverkan med kommuner nödvändig, inte minst när det gäller att få fler ungdomar i utbildning, säger Mikael Sjöberg, generaldirektör på Arbetsförmedlingen.

”Är en dimridå”
Men siffrorna imponerar inte på alla. Moderate riksdagsledamoten Hanif Bali skriver på twitter att den ”rekordlåga arbetslösheten är en dimridå”. Anledningen till det är enligt honom att flera ungdomar ”gömts” i åtgärder samtidigt som det är rekordsmå barnkullar i kombination med extrem brist på arbetskraft som praktiskt taget inte är analfabeter.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening