Tydliga skillnader mellan (M) och (S)

I en replik på vår senaste insändare (som skribenterna dessutom påstår vara ett svar på annan insändare, oklart varför) försöker Axelson och Johansson genom statistik visa att äldreomsorgen var bättre när Socialdemokraterna styrde kommunen.

Man ska dock vara försiktig med statistik om man inte förstår hur den ska tolkas. Bakom siffrorna som (S) väljer att presentera från Socialstyrelsens mätningar från 2016, döljer sig nämligen det faktum att Sigtuna tillhörde de 25% sämsta kommunerna i landet. Under mer än tio år placerade sig Sigtuna i denna bottenkategori. Det är lång tid och att vända det kommer inte ske i en handvändning. Men en sak skiljer oss från (S), vi gör något åt saken. Vi är långt ifrån nöjda än, men med de satsningar vi nu gör, kommer vi göra skillnad för äldreomsorgen i Sigtuna kommun.

Att privatisera hemtjänsten är inget ideologiskt experiment som (S) påstår. För oss handlar det bara om en enda sak, att höja kvaliteten. Enligt Socialstyrelsens årliga undersökning är privata utförare av hemtjänst bättre än de kommunala på 14 av 16 jämförbara kvalitetsparametrar.

Tyvärr stämmer det däremot att (S) gjort hemtjänsten till en ideologisk fråga. Det är bara väldigt svårt att förstå varför de klamrar sig fast vid en kommunal hemtjänst som de inte lyckats förbättra under sin långa tid vid makten. Det gör det tydligt att det för (S) är viktigare med ideologi än att på allvar försöka göra livet bättre för våra äldre.

För ganska precis ett år sedan, samtidigt som Coronapandemin slog till, startade de privata utförarna sin verksamhet i Sigtuna. Socialstyrelsens regelbundna mätningar av brukarnöjdheten utfördes samtidigt. Därmed blev mätningarna till viss del svåra att jämföra med föregående år och kommunen valde därför att genomföra en extra mätning. Analysen av det resultatet som presenterades för Äldre- och omsorgsnämnden i december 2020 visade inte på någon förbättring, men heller inte den försämring (S) påstår.

Analysen gav däremot en god bild av vad som behöver förbättras och ligger nu till grund för beslutet om kvalitetsåtgärder inom hemtjänsten som nämnden ska fatta nästa vecka.

Axelson och Johansson försöker också måla upp en bild av lägre vaccinationstakt i Sigtuna än i andra kommuner och att detta på något märkligt vis skulle vara kommunledningens fel. Det visar antingen på en generande okunskap eller en häpnadsväckande fräckhet.

För det första, kommunen har ingenting med vare sig tillgång till vaccin eller takten av vaccinering att göra. Det borde stå klart till och med för (S) i Sigtuna, att vaccinationstakten ytterst påverkas av landets tillgång till vaccin.

För det andra, det är den socialdemokratiska regeringen som fördelar vaccinet till landets 21 regioner som i sin tur fördelar till kommunerna utifrån tillgång.

För det tredje, hur mycket en kommun får avgörs bland annat av befolkningsstorlek och andelen äldre. Sigtuna har en av landets yngsta befolkningar och därmed färre äldre än i de flesta andra kommuner. Eftersom det för tillfället bara är de äldre som vaccineras är det inte konstigt att Sigtuna också får färre doser än en kommun med fler äldre. En logik som till och med Axelson och Johansson borde kunna ta till sig. Att säga att vaccinationstakten är låg på grund av moderat handfallenhet är ett nytt lågvattenmärke från Socialdemokraternas sida.

Många kommuner i landet gör ett rekordöverskott 2020, vilket är ett resultat av en regering som fullkomligt gödslat pengar över kommunerna. I många fall befogat, men i många fall också överilat. När vi pratar om en stabil kommunal ekonomi är det inte tillfälliga statliga pengar vi pratar om. Det handlar om en ekonomi som gör att vi även framåt kan bära våra egna kostnader och ha en buffert om det något år blåser snålt. En ekonomi som möjliggör satsningar på välfärden utan att bit för bit behöva sälja av kommunens mark som var fallet när (S) styrde.

Vi vet att en stabil ekonomi visserligen inte är något som Socialdemokraterna brukar sikta på i sin budget och det är också det som är en av de tydligaste skiljelinjerna mellan moderat och socialdemokratisk politik. Vi fortsätter därför arbeta för ordning och reda i ekonomin samtidigt som vi fokuserar på att höja kvaliteten från socialdemokratiska bottennivåer.

  • Josefin Brodd (M), ordförande äldre- och omsorgsnämnden
  • Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Ge särskilda boenden bättre villkor

Insändare År 2023 införde det M-ledda styret i Sigtuna kommun ett köp- och säljsystem för de fyra kommundrivna särskilda boendena för äldre. Ärlinghem och Arhem i Märsta, Ymer i Valsta och Hemskogen i Sigtuna stad skulle inte längre ”få betalt” för de lägenheter som står outhyrda mellan ut- och inflyttningar.

Kvalitetslyft för äldreomsorgen i Sigtuna kommun

Insändare Vi vill tacka alla äldre och era anhöriga för det fina betyg ni gett Sigtunas äldreomsorg i Socialstyrelsens årliga enkätundersökning. På frågan ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” ger ni höjda omdömen inom alla undersökta områden jämfört med tidigare år.

Höj lärarbehörigheten i Sigtuna!

Insändare Den 5 oktober firades Världslärardagen, då vi uppmärksammade de som står i frontlinjen för att forma framtidens samhälle – lärarna. Utbildning är inte bara en rättighet, det är grunden för att bygga långsiktigt hållbara, demokratiska och jämställda samhällen.

Sigtuna tredje sämst i Sverige

Insändare Enligt de senaste siffrorna i SMHIs nationella emissionsdatabas, har Sigtuna kommun haft den tredje största ökningen av växthusgaser i landet sedan 2010.

Friheten att bestämma över sitt eget liv

Insändare Tänk dig att ständigt vara beroende av andra för att göra det som för de flesta är självklarheter, som att ta sig ur sängen på morgonen, borsta tänderna, åka till skola och jobb eller gå ut och ta en promenad.

Nedläggningen av Uppsalapendeln

Ett enormt svek mot pendlarna

Insändare Beskedet att SJ lägger ner Uppsalapendeln är inte bara ett enormt svek mot kommuninvånarna som pendlar till Uppsala och Stockholm, utan även mot de som pendlar till Sigtuna kommun.

slutreplik: Dåligt försök att mörka katastrofala nedskärningar

Insändare Moderaterna säger att hållbarhetsmålen ska integreras i kommunens övriga mål, men hur ska de mätas och följas upp när kommunledningen samtidigt säger upp kommunens hållbarhetsspecialister? Där står Moderaterna svarslösa och försöker blanda bort korten. De duckar också helt frågan om miljömässig hållbarhet.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening