Foto: Jamshid Jamshidi/Genrebild

Två år som anställd inom hemtjänsten

Det har nu gått över två år sedan privata bolagen tog över och aldrig någonsin har det varit så dålig arbetsmiljö, kvalité, kontinuitet, säkerhet eller kunskap hos personalen.

Den personal som följde med från kommunens tid – dom få som är kvar är de enda som fortfarande har kvar kunskap om hur arbetet med äldre går till, drivet, viljan, kämparglöden och humaninteten. Resterande, det vill säga, alla dessa oändligt många timvikarier som blivit anställda där tyvärr väldigt många saknar det enkla alldagliga språket, saknar kunskap om hur omvårdnad/matlagning/hygien går till, saknar intresset av att engagera sig, saknar helt enkelt nästan allt som behövs för att kunna göra ett bra arbete.

Och de riktigt bra vikarier som kämpar dag som kväll och som fortfarande efter två år inte fått någon form av anställning ger tillslut upp och in kommer eventuellt någon som inte ens vet hur man kokar ägg eller kan starta en tvättmaskin. Bolagen tänker enbart på sin ekonomi – måste gå i vinst, det är allt som det pratas om.

Låga löner, dålig arbetsmiljö ut många olika perspektiv, chefer som saknar chefsutbildning/ledarskapsförmåga, halvtrasiga arbetsfordon/cyklar/elsparcyklar. Det har blivit så dåligt, många vill sluta men känner att det är inom detta yrket man vill arbeta men inte under dessa omständigheter. Sjukskrivningarna ökar och nej här kan man inte skylla på pandemin, detta handlar om stress och hjälpmedel som saknas och så vidare.

Allt detta tillsammans har resulterat i många avvikelser, missad dokumentation, uteblivna insatser för de äldre, onödiga omvårdnadsskador som beror på stress/okunskap. Missförstånd vid alla olika moment i vardagen.

På två år har det bara blivit sämre än någonsin och att detta får fortsätta är helt obegripligt. Jobbar man som ordinarie personal utöver sin arbetstid får man endast vanlig timersättning och måste fylla i en lista där man skriver upp ”Extra frivilligt taget arbetspass” för att de inte vill betala ut övertid. Dessa beslutsfattare i kommunen borde komma över och gå med oss ett arbetspass, för att se verkligheten de tvingat in de äldre till samt personalen.

Vi är många som önskar att valfriheten skulle finnas, vilket innebär ÄVEN en kommunal hemtjänst och inte som nu två bolag som konkurrerar med varandra där det enda som finns att välja mellan är dåligt och dåligt. Att man som politiker tror att privatisering är lösningen inom äldreomsorgen då är man verkligen ute och cyklar samt har noll verklighetsuppfattning.

Gör om gör rätt, öppna upp för Sigtuna Kommun som en av hemtjänstutförarna samt ha rätt chef på rätt plats samt ha kvalité på de som anställs så löser sig det mesta inom detta fantastiska yrke som det är.

  • Tack för mig
    Anställd i ett omsorgsbolag

repliken: Vilse i pannkakan

Insändare Så nådde Socialdemokraternas beröringsskräck för privata utförare fram även till Kultur- och fritidsnämnden med ett påhopp på kulturchecken.

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening