Zeb Kentkuran Glindell och Isabelle Alvarsson från Arlandagymnasiet.Foto: Pressbild/Samuel Stéen

Trenden: Fler vill bli flygtekniker

Unga visar ökat intresse för flygteknikutbildningen, trots tidigare utmaningar under pandemin. Arlandagymnasiet är en av sju gymnasier som erbjuder utbildningen.

Det råder en stor brist på arbetskraft inom flygbranschen, vilket har lett till att många svenska företag tidigare var tvungna att rekrytera från utlandet. Nu märker man en ökning i söktrycket på gymnasiets flygteknikprogram.

Enligt TYAs skolledarrapport för gymnasiets flygteknikutbildning har förtroendet för flyget som en framtidsbransch ökat. I en enkät svarar fem av sju skolor att söktrycket på flygteknikutbildningen har ökat, jämfört med 2022 då endast en skola upplevde en ökning.

Åsa Backman, projektledare på TYA, är positiv till utvecklingen och nämner att det är glädjande att unga vågar tro på en framtid inom flyget, särskilt med tanke på de stora pensionsavgångar som väntar inom branschen. Arbetskraftsbristen är märkbar, och behovet av att rekrytera och utbilda ny personal är högt, särskilt med tanke på de stora pensionsavgångarna de kommande tio åren.

Tyvärr påpekar rapporten vissa utmaningar. Trots att 93 procent av eleverna klarar gymnasieexamen och arbetsmarknaden för unga flygtekniker är god, finns det svårigheter att behålla eleverna inom yrket. En av orsakerna är bristen på relevanta praktikplatser. Flygtekniska verkstäder har svårt att ta emot praktikelever på grund av arbetsbelastning och begränsade resurser.

För att öka intresset för yrket driver TYA en ambassadörskampanj där unga flygelever delar sina skolvardagar på sociala medier som Instagram och TikTok. Kampanjen är utformad för att visa bredden inom yrket och attrahera personer med olika bakgrunder och intressen.

TYA:s senaste Trendindikator Flyg från 2022 visar att 88 procent av de tillfrågade företagen har behov av att anställa flygmekaniker de närmaste tre åren. Arbetsmarknaden för unga som väljer flygteknikutbildningen är alltså lovande, men det finns utmaningar som kräver lösningar, särskilt när det gäller att säkerställa relevanta praktikplatser och behålla eleverna inom flygbranschen.

Tonåringar i mindre bråk under natten

Blåljus Flera tonåringar var inblandade i ett mindre bråk i Steningehöjden natten mot måndag. Polisen kallades till platsen, men inga skador rapporterades och inget brott misstänks.

Fortsatt stort behov av arbetskraft

Nyheter Den 16 april fanns det 228 platsannonser för lediga jobb i Sigtuna kommun publicerade via Arbetsförmedlingen. Annonserna motsvarade totalt omkring 700 tjänster.

Norrsken syntes över Märsta

Notiser Ett tydligt norrsken lyste upp himlen över Märsta natten till tisdagen den 16 april. Fenomenet började vid 23.20-tiden på onsdagskvällen och varade i omkring en timme.

EXTRA

Kommunen vädjar: Sluta klottra!

Notiser Det är just nu högtryck hos klottersanerare i kommunen, orsaken är att det klottras mer än vanligt. Kommunen uppmanar nu allmänhet att dels sluta klottra, men även att man anmäler klotter snabbt.

Tillför 30 miljoner för att korta vårdköer

Politik Region Stockholm planerar att tillföra 30 miljoner kronor till Karolinska Universitetssjukhuset för att korta ner vårdköerna. Beslutet väntas tas vid hälso- och sjukvårdsnämndens möte den 15 april.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening