Foto: Genrebild/Daniel Iskander

Träning under pandemin är viktigt

Folkhälsomyndigheten uppmanar allmänhet att vara fortsatt fysiskt aktiva då det annars kan leda till negativa hälsoeffekter.

Om man drar ner på träningen i samband med coronapandemin så kan det reda till negativa hälsoeffekter, äldre kan drabbas hårdare. Tyskt aktivitet är bra för hälsan och minskar risken för flera kroniska sjukdomar. Regelbunden konditionsträning minskar risken för infektionssjukdomar och kan kopplas till minskad dödlighet och insjuknande i influensa och lunginflammation. Fysiskt aktivitet blir därmed viktigt också ur ett smittskyddsperspektiv enligt Folkhälsomyndigheten.
– För yrkesverksamma personer till exempel, kan hemarbete göra att man rör på sig mindre, eftersom en stor del av mångas dagliga fysiska aktivitet kommer från resan till och från jobbet, säger Daniel Berglind, handläggare vid enheten för hälsofrämjande levnadsvanor på CES.

Risk att barn drabbas när föreningar stänger
FHM ser även en risk att fysisk aktivitet minskar hos barn, detta i och med att idrottsföreningar begränsar sin verksamhet. I kommunen var det flera föreningar som i mars och april stängde ner eller begränsade verksamheterna, nu är dock de flesta igång igen. Allmänheten uppmanas till fysisk aktivitet även under coronapandemin:
– Det är extra viktigt att personer över 70 år fortsätter vara fysiskt aktiva. Nedsatt rörlighet hos äldre kan nämligen hastigt påverka hälsa och välbefinnande, säger Daniel Berglind.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening