Foto: Astma och allergiförbundet

Tobaksförsäljning kräver tillstånd

Detaljhandare och grossister som avser sälja tobak efter 1:a juli måste ha tillstånd för det, tidigare räckte det med en anmälan.

Kommunens tillståndsenhet kommer att behöva utfärda tillstånd för den som avser sälja tobak. Tidigare räckte det med att näringsidkaren anmälde att man sålde. Det nya kravet är en del av den lagändring som träder i kraft kring rökning 1:a juli. Åsa Arozenius, tillståndshandläggare alkohol och tobak på Sigtuna kommun, tror att det kommer att leda till att det blir färre försäljningsställen.
– Kommunen kommer att granska om den som söker tillstånd är lämplig. Bland annat kontrolleras ekonomisk skötsamhet och eventuell tidigare brottslighet. Vi kommer att hämta information från andra myndigheter som exempelvis Polisen, Skatteverket och Kronofogden, säger hon i ett pressmeddelande.

Den som gör sig skyldig till lagbrott kring föreläsningen riskerar straff på upp till sex års fängelse vid grovt brott. Till tobak räknas cigaretter, cigarrer, rulltobak, snus, tobak till vattenpipa och tuggtobak.
– Det här är ett led i att öka medvetenheten om tobakens skadliga inverkan. Forskning visar dessutom att inkörsporten till droger nästan alltid går via tobak. Genom att tillstånd för försäljning förenas med lämplighetskrav, kanske handlarna blir ännu mer noggranna med att till exempel inte sälja till minderåriga, kommenterar Anna Malm Kelfve (M), ordförande i individ- och familjeomsorgsnämnden.

EXTRA

Väsby och Sigtuna bildar kommun -Flyttar S:t pers ruin till Rosersberg

Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.

Skyddsrummen i Sigtuna – så ser läget ut

Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening