Therese miste sin mamma – Vill nu hjälpa andra
Therese mamma mördades i det så kallade Nyårsmordet 2020 i Sundsvall och hela hennes värld vändes upp och ner. Nu vill hon hjälpa andra som mist en förälder.
Therese har bott i Märsta i större delen av sitt liv, numera bor hon i Skepptuna. 1 januari 2020 förändrades dock hennes liv – Polisen ringde på hemma hos henne på eftermiddagen och berättade att henens mamma var död samt att en person var gripen för att ha mördat henne.
– Under de månaderna som gick fram tills att rättegången ägde rum var det så oerhört många frågor som jag och min tvillingsyster hade men som vi inte visste hur vi skulle få svar på. Vi fick ingen krishjälp, inget stöd i hur vi skulle hantera sorgen och den enorma chock som kom samtidigt. Att förlora en anhörig genom ett våldsdåd är ett trauma, berättar Therese.
Fick stöd via RAV
Först efter några månader kom Therese i kontakt med organisationen RAV som stöder anhöriga till våldsdödade.
– Jag insåg plötsligt att jag inte var ensam i varken min sorg eller mitt trauma samt att jag fick tips och råd inför dels rättegång men även biten gällande skadestånd. I Sverige är det nämligen så att bara för att en gärningsperson döms att betala skadestånd till anhöriga betyder inte att det faktiskt blir så: om gärningspersonen inte har några tillgångar blir anhöriga utan skadestånd. Det går att söka ersättning hos brottsoffermyndigheten eller sin försäkring men det är ingen säkerhet. Många blir utan skadeståndet helt, säger Therese.
Gått med i styrelsen
Numera är hon engagerad i RAV för att hjälpa andra som hamnat i samma tragik. Hon är en av styrelsemedlemmarna i RAV.
– Jag ville engagera mig i RAV för att verka som ett medmänskligt stöd för anhöriga till våldsdödade. Att göra anhörigas röster hörda i samhället, verka för förändring i samhället så att anhöriga får det stöd som de behöver. Jag vill även bidra till en gemenskap för anhöriga och andra närstående till våldsdödade.
Arrangerar träffar av olika slag
RAV anordnar anhörigträffar och anhörighelger där personer som förlorat någon genom våldsbrott kan träffas och prata, dela erfarenheter och stöttas. Enligt Therese är det mycket uppskattat och många deltar.