Tamsons: Kollektivtrafiken är ingen frizon för tiggeri
Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) vill efter att Högsta förvaltningsdomstolen gett kommuner möjlighet att förbjuda tiggeri även lagen prövas i kollektivtrafiken.
Det är fritt fram för kommuner att förbjuda tiggeri med hänvisning till ordningslagen. Moderaterna i Sigtuna kommun är öppna för att utreda saken. Trafiklandstingsrådet Kristoffer Tamsons (M) vill även testa lagen i kollektivtrafiken, detta eftersom domen förbjuder tiggeri utanför kollektivtrafikens spärrar men inte innanför enligt en debattartikel som Tamsons skriver i Expressen. – Kollektivtrafiken kan inte vara ett socialkontor eller ett natthärbärge för människor som behöver hjälp någon annanstans, av exempelvis socialtjänsten eller kommunerna.
Tamsons menar att dagens situation riskerar att ge olika typer av lagstiftning för tiggeri, utanför och innanför spärrlinjen: – Detta riskerar att leda till att ännu fler söker sig till kollektivtrafiken för att ägna sig åt andra aktiviteter än att resa. Kollektivtrafiken kan och ska inte ta hand om de delar där socialtjänsten brister. Kollektivtrafiken är till för betalande resenärer, skriver Tamsons.
Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.
Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.