Systerskap i Sverige och i världen
Idag är det den internationella kvinnodagen, och i år är det hundra år sedan Sveriges kvinnor röstade för första gången. Men trots att kvinnodagen har firats i Sverige sedan 1912, och Sverige ofta toppar listor om jämställdhet, så är kvinnor och män fortfarande inte jämställda.
Rätten till våra kroppar är ingenting vi kvinnor kan ta för given. Rätten till säker abort är lagfäst i Sverige men ifrågasätts idag av högerkonservativa krafter med olika förslag till inskränkningar. I Polen, en gång ett föregångsland för Europas kvinnor, är all abort nu förbjuden. Vänsterpartiet står upp i solidaritet med våra polska systrar och kräver att de ska få göra abort i Sverige – som svenska kvinnor en gång fick göra i Polen.
Men kvinnors kroppar värderas lägre genom hela livet. Förlossningskliniker och kvinnokliniker är underfinansierade och överbelagda. Forskning och kunskap om kvinnors kroppar är eftersatt och alltför många kvinnor går med dagliga smärtor helt i onödan. Detta börjar tidigt. För att inte plånbok ska styra tillgången till mensskydd eller göra att det används längre än vad som är hälsosamt vill vi erbjuda Sigtunas skolelever kostnadsfria mensskydd.
Våld i nära relationer är tyvärr för vanligt, där majoriteten av brotten begås av män och majoriteten av de som utsätts är kvinnor. Fysiskt, sexuellt och psykiskt våld mot kvinnor och flickor utgör en av de stora globala hälsofrågorna för kvinnor med bland annat depression, posttraumatisk stressyndrom och ökad dödlighet som följd.
Trots att kvinnor generellt har längre utbildning så tjänar man mindre än män. Pandemin har visat oss hur livsviktiga en del yrkesgrupper som sjuk- och undersköterskor samt övrig vårdpersonal är för oss, yrken som räknas som kvinnoyrken. Men detta avspeglas tyvärr varken i plånboken eller i arbetsvillkoren. Dubbelt så många kvinnor som män arbetar delade turer. Fler kvinnor får belastningsskador och andra arbetsskador och tvingas till förtidspension. För de som orkar ett helt arbetsliv så ger deltidstjänster och lägre löner konsekvenser i form av lägre pension.
Trygga anställningar, rätt till heltid och rimliga arbetsscheman är en förutsättning för att kunna göra ett bra jobb utan att slita ut sig i förtid. Därför driver vi Vänsterpartister för detta i såväl Regionen som kommunen. Vi kämpar också för ett nytt pensionssystem som höjer pensionerna snarare än pensionsåldern och i Riksdagen sliter vi för en sjukförsäkring som finns där för de som är sjuka. Detta är feministisk politik.
I fråga efter fråga verkar vi i Vänsterpartiet för en jämställd politik. Vi är stolta över att vi har drivit och driver frågor som samtyckeslagstiftning, kvinnojourer, avgiftsfria preventivmedel, allmän barnomsorg, slopad sambeskattning mellan gifta och arbete mot sexuella trakasserier och mot mäns våld mot kvinnor. Men vi vet att kampen är långt ifrån över. Därför står vi upp i solidaritet för varandra och fortsätter arbetet tills den dag då vi ser den första jämställda generationen. Idag, och alla andra dagar, så hoppas vi på din hjälp.
- Sofia Mir, Vänsterpartiet Märsta – Sigtuna
redaktion@marsta.nu