Foto: Daniel Iskandar

Sveriges Lärare: 85 procent når gymnasiebehörighet

Ny statistik från Skolverket visar att andelen elever som gick ut grundskolan med behörighet till gymnasiets yrkesprogram minskade förra året i Sigtuna kommun. Enligt rapporten är detta en del av den stora regionala ojämlikheten som präglar den svenska skolan. Åsa Fahlén, ordförande för Sveriges Lärare, påpekar att skolsystemet inte ger elever likvärdiga förutsättningar.

Av eleverna som avslutade grundskolan i Sigtuna kommun förra läsåret uppnådde endast 85 procent behörighet till gymnasiets yrkesprogram. Detta markerade en försämring med 2 procentenheter jämfört med föregående år. Skillnaderna i skolresultat är tydliga över hela landet, med över 70 skolor där mer än en tredjedel av eleverna inte uppnår gymnasiebehörighet och ett tiotal skolor där inte ens hälften gör det. Majoriteten av dessa skolor finns i de stora städerna.

Åsa Fahlén betonar att det är avgörande att alla elever får samma möjligheter till framgång, oavsett bostadsort. Hon menar att den svenska skolan nu är i fara att bli alltmer ojämlik och att det är oacceptabelt. Hon föreslår att staten måste ta över finansieringen av skolan, särskilt när kommuner börjar spara på utbildningen. Detta skulle bidra till att säkerställa att alla elever får tillgång till en likvärdig utbildning.

I Stockholms län var resultaten varierande. I Danderyd och Nykvarn nådde över 95 procent av eleverna gymnasiebehörighet, medan endast 80 procent gjorde det i Norrtälje. För hela landet som helhet låg gymnasiebehörigheten förra läsåret på 85 procent, vilket är i stort sett samma nivå som året innan. Det innebär att Sigtunaeleverna ligger nära det nationella genomsnittet.

För att förbättra gymnasiebehörigheten i varje kommun framhåller Åsa Fahlén vikten av att ha kvalificerade lärare och att erbjuda särskilt stöd till elever som behöver det. En god arbetsmiljö för lärare, tillsammans med nödvändiga resurser, är enligt henne nyckeln till att öka skolresultaten och ge alla elever en chans att lyckas.

Elever blir behöriga att söka till yrkesprogram om de uppnår godkända betyg i ämnena svenska (eller svenska som andraspråk), engelska och matematik, samt i fem ytterligare ämnen, totalt åtta stycken.

Denna text genererades med hjälp av en textrobot

sportlov

Så blir sportlovet i kommunen

Ung & Student Vecka 9 är det dags för sportlov i Sigtuna kommun, och det bjuds på ett brett utbud av kostnadsfria aktiviteter för barn och unga upp till 19 år. Oavsett om du gillar sport, kultur, äventyr eller bara vill ha kul med vänner, finns det något för alla.

Malm Kelfve ryter till om busstrafiken

Politik Varslet av 750 anställda på bussbolaget Nobina i Södertörn har blivit en het politisk fråga i Region Stockholm. Nu riktar sigtunapolitikern tillika gruppledare i Trafiknämnden, Anna Malm Kelfve, kritik mot hanteringen av kollektivtrafiken.

mottagningscenter i kommunen

Kritik mot planer på mottagningscenter

Nyheter Migrationsverket planerar för mottagningcenter på några platser i landet, bland annat i Sigtuna. Nu är kommunen kritiska till att ett center ska placeras här.

Därför fick kommuninvånare VMA-SMS under lördagen

Nyheter Under lördagen fick tusentals invånare i kommunen ett VMA-SMS (Viktigt Meddelande till Allmänheten) med en uppmaning att undvika att ge sig ut på vägarna. Anledningen var en omfattande trafikolycka på E18 vid Bålsta, där flera fordon var inblandade.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening