Sverige blir sårbart utan satsningar på lantbruk
Sverige är sårbart när det gäller tillgången till mat. Idag produceras bara hälften av maten vi äter i Sverige inom landet, vilket är ett problem i en allt mer oberäknelig omvärld.
Vi behöver stärka lantbruket och Miljöpartiet föreslår därför halverade arbetsgivaravgifter inom jordbruks- och livsmedelssektorn.
Många minns oron som spreds i början av pandemin, innan vi riktigt visste vad som skulle hända. Människor bunkrade mat, inte bara för att ha hemma om man själv blev sjuk utan också för att man var orolig för hur mycket som skulle finnas att köpa när pandemin kom. Med facit i hand behövde vi inte oroa oss för tillgången till mat då, men den krisinsikten måste vara en viktig påminnelse när vi stärker Sveriges beredskap framåt.
För tillgången till mat är ett grundläggande behov. Men när klimatförändringarna slår ut skördar påverkar det både tillgången till mat och priset på den. Likaså när USA dragit igång ett handelskrig genom sina oberäkneliga tullar. När konflikterna i världen ökar så blottar det sårbarheten och regeringens satsningar på civilt försvar räcker inte på långa vägar för att täcka de behov vi har av att stärka beredskapen när det gäller vår tillgång till mat.
Miljöpartiet vill se ett skarpt mål om stärkt självförsörjningsförmåga i Sverige och svenska bönder är navet i vår civila livsmedelsberedskap. Satsningar på lantbruket skapar också jobb och företagsmöjligheter i hela landet och bidrar till levande landsbygder. Sverige har dessutom starkare krav på miljö och djurvälfärd än många andra länder, vilket gör det svenska lantbruket extra värt att värna.
Men svenska lantbrukare står inför stora ekonomiska utmaningar och pressas hårt av höga kostnader. Att minska kostnaden för att anställa personal är ett viktigt steg för att underlätta för svenska lantbrukare att konkurrera med andra länder. Idag betalar en lantbrukare 31 procent i arbetsgivaravgift, vilket är betydligt högre än EU-snittet.
Miljöpartiet vill därför halvera arbetsgivaravgifterna för jordbruks- och livsmedelssektorn. Vi vill införa etableringslån för unga, underlätta för delägarskap inom lantbruksföretag, stötta lantbruket i klimatomställningen och underlätta för generationsväxling. Vi vill också få bort onödigt regelkrångel och se över användandet av lånegarantier via Europeiska investeringsbanken. På så sätt underlättar vi för svensk matproduktion och värnar samtidigt viktiga arbetstillfällen på landsbygden.
Om vi inte kan upprätthålla en stabil produktion av mat i fredstid, kommer vi att vara extremt sårbara vid en krissituation. Att sänka kostnaden för arbetskraft är ett bra första steg mot ökad självförsörjning, som också välkomnats av branschen. Sverige behöver politik som säkerställer ett starkt och motståndskraftigt jordbruk med starka krav på miljö och djurvälfärd. Det är inte bara trevligt och gott, utan också helt nödvändigt för att vi ska klara framtidens utmaningar.
Amanda Lind, språkrör för Miljöpartiet
Emma Nohrén, riksdagsledamot och ordförande för miljö- och jordbruksutskottet
Lowe Börjeson, gruppledare för Miljöpartiet i Sigtuna kommun
redaktion@marsta.nu