Erik Langby och Olov Holst, två av debattörerna. Foto: Moderaterna

Svar till Marie Axelsson (S) om Moderat bostadspolitik

Marie Axelssons insändare innehåller i många avseenden en lång rad fel om bostadspolitiken i allmänhet och om ombildning till bostadsrätter i synnerhet. Marie Axelsson har fel om hon tror att en ombildning av 64 lägenheter i Sigtuna från hyresrätter till bostadsrätter minskar antalet bostäder.

Hon har fel om hon tror att 18.000 personer i bostadskön helt står utan tak över huvudet. Att man står i kö för annat boende beror t ex på att man vill byta bostadsort, att man vill byta upp sig till större lägenhet, att man vill byta till mindre lägenhet eller ibland att man vill flytta från villa till lägenhet. Skälen kan vara många.

Marie Axelsson har fel om hon tror att de 64 lägenheter som skall ombildas skulle vara tillgängliga för de som står i kö för ny bostad. Sanningen är att lägenheterna i den aktuella fastigheten redan är bebodda så ingen av de som står i bostadskön skulle ha kunnat flytta in i dessa om de varit kvar som hyresrätter.

Hon har fel om hon tror att alla bostadsrätter har samma pris per kvm. Nybyggda lägenheter i Stadsängarna är självklart dyrare per kvm än 20 år gamla lägenheter i Pilsbo. Prissättningen i den aktuella ombildningen är gjord av experter som är långt mer erfarna värderare än Marie Axelsson.
Marie Axelsson har fel om hon tror att trångboddheten i Sigtuna kommun ökar när vi ombildar 64 av Sigtunahems närmare 5.000 lägenheter till bostadsrätter. Trångboddheten förändras självklart inte av om några få hyresgäster får möjlighet att äga sitt boende. Tvärtom ger pengarna som Sigtunahem får in vid försäljningen bolaget en möjlighet att investera i nya bostäder. Utbudet kommer således att öka och minska den trångboddhet Marie Axelsson refererar till.

Hon har fel om hon tror att vi i den moderatledda kommunledningen är ensamma om att göra förändringar i Sigtunahems bostadsbestånd. Marie Axelsson säger sig vilja att så många lägenheter som möjligt skall finnas kvar inom det som kallas allmännyttan. I Sigtunas fall är det Sigtunahem. Men då har hon lyckats förtränga att socialdemokraterna tvingade Sigtunahem att sälja ut 756 lägenheter till Rikshem redan 2012. Att nu ha åsikter om 64 bostäder blir då rätt absurt.

Nej, Marie Axelssons insändare handlar om andra saker. För det första är vänstersidan ideologiskt låsta vid hyresrätten som den enda acceptabla upplåtelseformen. Detta medgavs också av Axelsson från talarstolen under fullmäktigemötet. Det är alltså inte en pragmatisk bostadspolitik som ligger till grund för argumentationen utan ren vänsterideologi. Dessutom vill Marie Axelsson som så många socialdemokrater bestämma över andras liv. Vi resonerar precis tvärt om – ge människor mer egenmakt att bestämma över sina liv. En absolut majoritet av de boende i de nu aktuella lägenheterna vill ombilda och ta över ägandet. Vi säger – då ska vi låta dem göra det!

Så Marie Axelsson – Många i Sverige gör en så kallad ”bostadsresa” från hyresrätt till bostadsrätt och från bostadsrätt till villa. Vi tycker att det är mycket rimligt att även de boende hos Sigtunahem i Pilsbo får möjlighet att påbörja en sådan bostadsresa. Försök inte att ge hyresgästerna i området dåligt samvete för att de vill äga och förvalta sina lägenheter själva genom den bostadsrättsförening de bildade redan 2011. Försök inte heller få det att låta som att ombildningen är en katastrof för bostadsmarknaden i Sigtuna kommun. Det enda som kan likna en katastrof är den bostadspolitik ni socialdemokrater förde vid er tid i makten. Den har skapat mycket långtgående negativa konsekvenser för kommunen.

Svensk bostadspolitik behöver inte fler restriktioner, mer detaljreglering och ännu mer av politisk inblandning. Tvärtom! Bostadsmarknaden behöver snabbast möjligt mindre reglering, enklare byggregler, friare prissättning och färre politiska pekpinnar. Det är något vänstersidan konsekvent motsätter sig.

  • Olov Holst, Kommunstyrelsens ordförande
  • Erik Langby, ordförande i Sigtunahem
  • Kjell Holmgren, vice ordförande i Sigtunahem

Kommunens engagemang för Viby by

Insändare I en artikel på märsta.nu försöker Marie Axelsson (S) ge sken av att ett eventuellt kommunalt köp av Viby by är ett socialdemokratiskt initiativ. Inget kunde vara mer felaktigt.

nyårskrönikan

Stora steg framåt för Sigtuna

Insändare När vi nu lämnar år 2024, lämnar jag också mitt sista år som kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna. Förra året vid den här tiden hade en ny kommunledning bildats efter en tids turbulens i kommunpolitiken.

Slutreplik: När ska (M) bemöta sakpolitiken?

Insändare Det är beklagligt att Moderaterna och Kristdemokraterna bemöter våra förslag med anklagelser om ”lögner” istället för att bemöta de sakfrågor vi lyfter. Våra förslag syftar till att stärka socialtjänsten, förbättra arbetsmiljön och ge stöd till de mest utsatta – något vi anser borde vara gemensamma prioriteringar för alla politiker i Sigtuna kommun.

Slutreplik: Våra äldre ska ha rätt att få välja!

Insändare I sitt svar försöker Moderaterna och Kristdemokraterna ducka problemen med den privatiserade hemtjänsten genom att skapa dimridåer och dra missvisande paralleller. Men det tar inte bort faktumet att kommunen ligger i botten när det gäller brukarnöjdhet och utförandet av hemtjänsten.

repliken: Vi vill ha en hemtjänst av toppklass

Insändare Om man som Marie Axelsson (S) och Tomas Brandell (S) förespråkar en kommunalt driven hemtjänst behöver man motivera det med sakliga argument. Inte med ensidig statistik och genom att blanda uppgifter från olika undersökningar på ett sätt som inte tar hänsyn till helheten.

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Ge särskilda boenden bättre villkor

Insändare År 2023 införde det M-ledda styret i Sigtuna kommun ett köp- och säljsystem för de fyra kommundrivna särskilda boendena för äldre. Ärlinghem och Arhem i Märsta, Ymer i Valsta och Hemskogen i Sigtuna stad skulle inte längre ”få betalt” för de lägenheter som står outhyrda mellan ut- och inflyttningar.

Kvalitetslyft för äldreomsorgen i Sigtuna kommun

Insändare Vi vill tacka alla äldre och era anhöriga för det fina betyg ni gett Sigtunas äldreomsorg i Socialstyrelsens årliga enkätundersökning. På frågan ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” ger ni höjda omdömen inom alla undersökta områden jämfört med tidigare år.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening