Rune Öhlund (SD), Mattias Askerson (M) och Johan Henriksson (M)Foto: montage/märsta.nu

Studiero, kunskapsfokus och trygghet ska råda i våra skolor

Låt oss börja med att klargöra en sak. Alla de pengar som Socialdemokraterna (S) stoltserar med att de kan satsa, i det här fallet på skolan, är pengar som de aldrig haft utan den nuvarande kommunledningens fokus på ordning och reda i ekonomin.

Socialdemokraternas ekonomiska politik har tidigare testats i Sigtuna och det med katastrofalt utfall. Då hade Sigtuna en ekonomi på ruinens brant där man behövde sälja kommunal mark för att kunna betala bland annat lärarlöner. Dit ska vi inte tillbaka.
Vår prioritet har ända sedan vi fick förtroendet att leda kommunen, varit att arbeta för att vända stora underskott till överskott och bygga buffertar för att kunna hantera oförutsägbara händelser.

Utan en hållbar och robust ekonomi kan inga satsningar på välfärden göras. Vårt arbete har gett resultat. Tack vare att vi skapat ordning och reda i ekonomin har Sigtuna, till skillnad mot många andra kommuner, inte behövt dra i nödbromsen när pandemin slog till, när Rysslands anfallskrig mot Ukraina påverkade världsekonomin hårt eller när inflationen slog hårt mot landets kommuner.

Kommunledningens budget för 2025 är en hållbar och långsiktig budget. Den innehåller satsningar på skola, vård, omsorg och trygghet på drygt 131 miljoner kronor. Pengar som möter behoven och önskemålen från verksamheterna. Det finns även efterlängtade investeringar i kultur- och fritidsanläggningar, exempelvis upprustning av Pinbackshallen och Vikingahallen samt byggnation av ett fotbollstält till kommunens alla föreningar.

Samtliga investeringar kan dessutom finansieras utan upptagande av nya lån. Och samtidigt som vi kan göra stora investeringar och skjuta till hundratals miljoner till välfärden kan vi också sänka skatten. Det är alla kommuninvånare värda.

Socialdemokraterna försöker ge sken av att vi inte gör satsningar på skolan, men inget kan vara mer fel. Vi prioriterar alltid studiero, kunskapsfokus och trygghet i våra skolor. Ett skolutvecklingsprogram har antagits och ska följas för ökad studiero och trygghet samt fokus på svensk- och matematikundervisning. Vi tillför resurser för att öka förskolelärartätheten i de kommunala förskolorna och vi ser över arbetet med tidiga insatser och högre kunskapsresultat i grundskolorna.

Kommunledningens viktiga reform för trygghet och studiero, Tiopunktsprogrammet, som infördes i år följs upp och utvecklas även under 2025. Det arbetet är (S), av någon outgrundlig anledning, emot. (S) talar gärna varmt om studiero och trygghet i skolan, men när reformer för att åstadkomma detsamma genomförs säger man nej till arbetet. Det är inte seriöst.

Kommunledningens budget säkrar pengar till skola, vård, omsorg och trygghet såväl idag som imorgon. Detta utifrån långsiktiga reformer som redan satts igång, och utan att belåna framtida generationer.

  • Mattias Askerson (M), ordförande utbildningsnämnden
  • Rune Öhlund (SD), vice ordförande utbildningsnämnden
  • Johan Henrikson (M), ledamot utbildningsnämnden

Läs mer: (S)kolan har prio ett

Vänsterpartiets alternativa budget – en satsning på välfärd och barnen

Insändare Den 28 november antogs majoritetens budget för Sigtuna kommun. Med Moderaterna i spetsen valde man att sänka skatten, vilket för en person som tjänar 30 000 kronor innebär drygt 90 kronor mer i månaden. Men vi i Vänsterpartiet menar att denna skattesänkning kommer att få konsekvenser i form av försämrad välfärd och sämre samhällsservice på lång sikt.

(S)kolan har prio ett!

Insändare Kommunledningens budget är stor förlust för framförallt skolan som förtjänar riktiga investeringar före luftslott och uppblåsta budgetsiffror. Om vi hade styrt hade förskolan, grundskolan och gymnasiet fått 46 miljoner kronor mer än med den budget som M, SD, KD och SfS röstade igenom förra veckan på kommunfullmäktige.

30 år sedan Sverige röstade Ja till EU

Insändare Nu i november har det gått 30 år sedan Sverige röstade ja till att bli medlem i EU. Det är ett av de viktigaste politiska besluten som har fattats i vårt land. Idag är svenska folkets stöd för EU rekordhögt, och skälet är förstås att medlemskapet blivit en vinstlott för Sverige - på en rad olika områden.

Ge särskilda boenden bättre villkor

Insändare År 2023 införde det M-ledda styret i Sigtuna kommun ett köp- och säljsystem för de fyra kommundrivna särskilda boendena för äldre. Ärlinghem och Arhem i Märsta, Ymer i Valsta och Hemskogen i Sigtuna stad skulle inte längre ”få betalt” för de lägenheter som står outhyrda mellan ut- och inflyttningar.

Kvalitetslyft för äldreomsorgen i Sigtuna kommun

Insändare Vi vill tacka alla äldre och era anhöriga för det fina betyg ni gett Sigtunas äldreomsorg i Socialstyrelsens årliga enkätundersökning. På frågan ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen?” ger ni höjda omdömen inom alla undersökta områden jämfört med tidigare år.

Höj lärarbehörigheten i Sigtuna!

Insändare Den 5 oktober firades Världslärardagen, då vi uppmärksammade de som står i frontlinjen för att forma framtidens samhälle – lärarna. Utbildning är inte bara en rättighet, det är grunden för att bygga långsiktigt hållbara, demokratiska och jämställda samhällen.

Sigtuna tredje sämst i Sverige

Insändare Enligt de senaste siffrorna i SMHIs nationella emissionsdatabas, har Sigtuna kommun haft den tredje största ökningen av växthusgaser i landet sedan 2010.

Friheten att bestämma över sitt eget liv

Insändare Tänk dig att ständigt vara beroende av andra för att göra det som för de flesta är självklarheter, som att ta sig ur sängen på morgonen, borsta tänderna, åka till skola och jobb eller gå ut och ta en promenad.

Nedläggningen av Uppsalapendeln

Ett enormt svek mot pendlarna

Insändare Beskedet att SJ lägger ner Uppsalapendeln är inte bara ett enormt svek mot kommuninvånarna som pendlar till Uppsala och Stockholm, utan även mot de som pendlar till Sigtuna kommun.

slutreplik: Dåligt försök att mörka katastrofala nedskärningar

Insändare Moderaterna säger att hållbarhetsmålen ska integreras i kommunens övriga mål, men hur ska de mätas och följas upp när kommunledningen samtidigt säger upp kommunens hållbarhetsspecialister? Där står Moderaterna svarslösa och försöker blanda bort korten. De duckar också helt frågan om miljömässig hållbarhet.

Ansvarslöst av M-SD-KD-SfS-styret

Insändare Ett av kommunens absolut viktigaste ansvarsområden är att utveckla Sigtuna kommun på ett hållbart sätt som värnar både nuvarande och framtida invånare. Men i en tid när de flesta kommuner höjer ambitionerna väljer M, SD, KD och SfS att avveckla Sigtuna kommuns arbete med miljömässig och social hållbarhet. Efter att ha avvecklat såväl Agenda 2030-utskottet som hållbarhetsenheten och dess budget fortsätter styret nedmonteringen.

Slutreplik: Efterkonstruktioner från (S)

Insändare När ärendet behandlades i kommunstyrelsen var Socialdemokraternas talesperson väldigt tydlig – detta handlade bara om att det var en så kallad privat aktör som skulle få bedriva sin verksamhet i Humlegården. Nu försöker man blanda bort korten för dig som läsare genom att komma med andra, helt nya, argument. Man kan undra vilka det är som borde hålla sig till sanningen.

(S), (V) och (MP) vill stoppa utvecklingen av Sigtuna vårdcentral!

Insändare Kommunstyrelsen fattade den 10 juni 2024 beslut om att teckna hyresavtal med Sigtuna vårdcentral för etablering av en kraftigt utökad vårdverksamhet i Humlegården på Stora gatan i Sigtuna stad. Vänsterpartierna (S, V och MP) vill stoppa etableringen med motiveringen att Sigtuna vårdcentral är en ”privat aktör”.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening