Hans Lung, Steninge, Björn Lindbergson, Sigtuna stad, grannsamverkanspolisen Helena Nyström, Marie Axelsson, Sigtuna stad. Främre raden fr v: Inger Lindström, Märsta, Lena Lindgren-Ljungberg, Märsta och Petrus Sandlund, Steningehöjden. Foto: Insändarbild
Stort intresse för grannsamverkan
Polisen i Stockholm Nord har utbildat 15 nya grannsamverkansombud från Sigtuna kommun, sex av av dessa utbildades på onsdagskvällen: - Vårt mål är att öka antalet kontaktombud från ca 80 till 200 här i Sigtuna kommun, säger David Lundqvist, ordförande i föreningen Grannsamverkarna i Sigtuna kommun.
Kommuninvånarna är flitiga på att anmäla sig till Grannsamverkansutbildningar hos Polisen, 15 kommuninvånare har deltagit i år, sex av dessa utbildades i samband med en träff hos Polisen på onsdag kväll. – Vårt mål är att öka antalet kontaktombud från ca 80 till 200 här i Sigtuna kommun. Når vi dit, kommer ca 2000 hushåll att vara involverade i grannsamverkan, säger David Lundqvist, ordförande i Grannsamverkarna i Sigtuna.
Polisen välkomnar kommuninvånarnas engagemang då det är till stor hjälp för rekryteringen av grannsamverkansombud. Enligt ett pressmeddelande från Grannsamverkarna i Sigtuna kan bostadsinbrotten minska med 26 procent vid en fungerande grannsamverkan i bostadsområdena.
Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.
Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.