Kemikalieinspektionen och Tullverket kontrollerade smycken och elektronik på Arlandas tullager och cirka 600 smycken och produkter fastnade i kontrollen.
Det handlar om ämnen som är cancerframkallande och allergiframkallande eller är farliga för hälsa och miljö. 600 produkter fastnade i kontrollen i Arlandas tullager när Tullverket och Kemikalieinspektionen utförde kontrollen. Sedan tidigare finns ett samarbete mellan de två myndigheter för att stoppa varor med otillåtet kemikalieinnehåll redan vid gränsen. – Det syns inte på smyckena att de innehåller farliga ämnen så att kunna stoppa dem redan vid gränsen är ett effektivt sätt att jobba på. Företag som tar sitt kemikalieansvar ska inte behöva konkurrera med företag som inte gör det, säger Frida Ramström, inspektör på Kemikalieinspektionen.
Många av produkterna hade importerats av mindre företag och här menar Frida Ramström att man måste ställa krav på sina leverantörer och att man ger dem information med vilka regler som gäller i Sverige. – Våra tulltjänstemän har stor erfarenhet av att hitta misstänkta varor i det gigantiska importflödet. Dessutom känns det alltid bra när vi kan bidra till att stoppa produkter som äventyrar människors hälsa, säger Sofia Engel, biträdande enhetschef för Tullverkets kontrollavdelning Öst.
Nyheter Den 20 januari påbörjar 190 polisaspiranter sin sex månader långa praktik hos polisen i Region Stockholm. Av dessa placeras nio aspiranter i Lokalpolisområde Sollentuna, som omfattar kommunerna Sigtuna, Upplands Väsby och Sollentuna.
Nyheter En 21-årig man som åtalats för skjutning i Nacka påstår till sitt försvar att det var en man från Märsta som i själva verket avlossade skotten.
Politik På måndagen väntas Kommunstyrelsen klubba en ny avsiktsförklaring gällande Märsta station. Om avsiktsförklaringen blir verklighet kommer Sigtuna kommun finansiera 435 miljoner kronor av projektet.
Nyheter Strömavbrott är ovanliga i Sverige, men de kan skapa stora problem när de inträffar. Statistik från Energimarknadsinspektionen för 2023 visar att hushållen i Sverige i snitt drabbades av 1,4 strömavbrott under året, med totalt 88 minuter utan ström per hushåll.
Nyheter Försäkringsbolaget If har sammanställt nya siffror som visar att över 500 000 kronor betalades ut till fastighetsägare i kommunen för naturorsakade skador.