Foto: Pressbild

Stora satsningar på välfärden, efterlängtade investeringar och skattesänkning

På måndagens kommunstyrelsesammanträde hanterades 2025 års budgetförslag som ska klubbas av kommunfullmäktige nästa torsdag.

Kommunledningens budget möjliggör såväl stora satsningar i välfärden som omfattande investeringar i vår gemensamma livsmiljö och skapar samtidigt ordentliga ekonomiska buffertar för oförutsedda kostnader. Allt det här kan vi göra utan att behöva låna till investeringarna och samtidigt ge dig som kommuninvånare mer pengar kvar i plånboken. Hittills har Sigtunas skattebetalare fått betala en av länets högsta kommunalskatter och vårt mål har hela tiden varit att sänka skatten när ekonomin är stabil och tillåter det. Och där är vi alltså nu, så 2025 kan du som skattebetalare i Sigtuna se fram emot att få mer pengar kvar i plånboken när vi sänker kommunalskatten med 30 öre per intjänad hundralapp.

Givetvis har kärnverksamheterna skola, vård och omsorg samt trygghet, högsta prioritet i vår budget. Sigtuna ska erbjuda invånarna tjänster av god kvalitet och med hög servicenivå samt valfrihet till lägsta möjliga kostnad. Totalt satsas cirka 131 miljoner kronor på välfärden, bland annat på följande:
– 50 miljoner kronor till skolan
– 36 miljoner kronor till vård- och omsorgen
– 16 miljoner kronor till socialtjänsten
– 16 miljoner kronor till kultur- och fritidsverksamheten

Sigtuna ska vara en snygg och trygg kommun, en attraktiv destination för besökare och erbjuda ett stort och variationsrikt utbud av fritidsaktiviteter för invånarna. Vi fortsätter därför de kommande åren att göra stora investeringar i vår gemensamma livsmiljö och våra idrottsanläggningar.

Några exempel:
– 80 miljoner till fortsatt upprustning av centrala Valsta i projektet Valsta 2030
– 135 miljoner till ett nytt Kultur- och aktivitetscenter i Valsta
– 100 miljoner till fortsatt upprustning av centrala Sigtuna stad
– 17 miljoner till ombyggnad och uppförande av en ny mötesplats i Humlegården i Sigtuna stad
– Cirka 185 miljoner i övriga kultur-och fritidsanläggningar för upprustning och ombyggnad av Vikingahallen, upprustning eller ombyggnad av Pinbackshallen, anläggning av ett servicehus vid BMX-banan i Hällsbo och en helt ny inomhushall för fotboll i Märsta.
– Nya förskolor och LSS-boenden för nästan 440 miljoner de kommande åren.

Dessa satsningar och investeringar kan vi göra tack vare att Sigtuna numera är en välskött kommun med en långsiktigt hållbar ekonomi som skapar förutsättningar för nödvändiga satsningar utan att äventyra den framtida ekonomin. Kommunledningens budget står i tydlig kontrast mot fyra olika, spretiga oppositionsbudgetar. Man kan undra över hur det hade sett ut om oppositionspartierna hade styrt tillsammans.

  • Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande
  • Mattias Askerson (M), gruppledare
  • Rune Öhlund (SD), gruppledare
  • Bengt Hellström (KD), gruppledare
  • Lars Björling (SfS), gruppledare

M-SD-styret vill exploatera naturområde vid Aspvägen

Insändare Moderaterna, Sverigedemokraterna och Samling för Sigtuna vill ge grönt ljus för 50 villor i naturområdet norr om Aspvägen i Märsta. Återigen ignorerar det politiska styret både kompetensen i kommunens egen förvaltning och kommuninvånarnas behov och åsikter.

repliken: Valfrihet ger kvalitet och långsiktig hållbarhet

Insändare David Lundqvist (S) inleder sin fråga om vårdbolagen i Sigtuna kommun med att hänvisa till maktskiftet 2017. Det vill säga då Kristdemokraterna (KD) tillsammans med Moderaterna (M) med flera under pågående mandatperiod fick kliva in och ta ansvar efter Socialdemokraternas kollapsade styre.

Nöjda med bolagsvinsterna från äldreomsorgen, M, KD, SfS och SD?

Insändare Fram till maktskiftet hösten 2017 gick Sigtuna kommun in för att sköta vård- och omsorgsverksamheten i egen regi. Äldre-, LSS- och socialpsykiatriomsorgen sköttes av kommunförvaltningens egna enheter. Sen har aktiebolag tagits in som utförare. Är M, KD, SfS och SD nöjda med dessa bolags vinstuttag?

Kommuner har ett ansvar för ett tryggare samhälle

Insändare Brottsligheten och den upplevda otryggheten är ett stort problem för företagen i Stockholms län. Nästan fyra av tio stockholmsföretag uppger att de har utsatts för brott under de senaste 12 månaderna. Dessa brott orsakar inte bara stora ekonomiska förluster utan leder också till otrygghet för personal och kunder. I Sigtuna uppger 60 procent av företagen att de önskar att kommunen prioriterar arbetet med min minskad brottslighet och ökad trygghet för att förbättra det lokala företagsklimatet.

Tack Sigtuna kommun

Insändare I och med senaste fullmäktige har jag avsagt mig alla mina politiska uppdrag då jag ska flytta från kommunen. Texten nedan är en del från mitt avslutningsanförande:

repliken: Martin behöver inte oroa sig

Insändare Martin Jansson beskriver sin oro för utvecklingen på bostadsmarknaden. Vi kan lugna Martin. Den oro han upplever grundas uppenbarligen på ett antal olika missförstånd eller på ren okunnighet.

Barnen och skattebetalarna blir förlorarna

Insändare Utbildningsförvaltningen varnar för att våra kommunala skolor får högre kostnader och svårt att rekrytera lärare. Trots det anser M-SD-KD-SfS-styret att en stor, vinstdrivande skolkoncern är ett välkommet tillskott i kommunen.

slutreplik: Kommunledningen drunknar i felkalkyler

Insändare Kära kommuninvånare och skattebetalare. Gå inte på kommunledningens bluffkalkyl om att simhallarna kostar 30 miljoner kronor per år. De glömmer nämligen att redovisa intäkterna. Deras kalkyl är därför långt ifrån vattentät.

Vi har rätt att bo här

Insändare Som nyvald vice ordförande för Hyresgästföreningen Sigtuna vill jag vädja till alla hyresgäster att vara vaksamma på vad som händer när kommunen ombildar hyresrätter till bostadsrätter.

repliken: Magplask av Socialdemokraterna

Insändare Att främja folkhälsan är viktigt och det är därför kommunledningen investerar 185 miljoner kronor i årets budget för att renovera, bygga ut och bygga nya anläggningar runtom i kommunen.

Låt fler Sigtunaelever driva företag i skolan

Insändare Stockholmsregionen behöver fler företagare. Det är i företagen som välstånd, innovationer och arbetstillfällen skapas – allt det som gör vardagen bättre för oss alla. Fler företagare i Stockholms län skulle stärka den lokala ekonomin och bidra till levande samhällen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Kampsport

Förening