Arlandagymnasiet har 99 procent lärarbehörighet medan Märsta Praktiska ligger på 53 procent.Foto: Pressbild/Sigtuna kommun
Stor skillnad på lärarbehörighet i gymnasiet
Lärarförbundet har analyserat lärarbehörigheten bland gymnasieskolorna i landets kommuner och Sigtuna ligger över snittet.
Gymnasieskolorna i kommunen har en lärarbehörighet på 83 procent enligt Lärarförbundet som gjort en kartläggning, det är förvisso en minskning med en procent men över landssnittet. I hela riket är Sigtuna på plats 63 av 290 kommuner: – Vi har nioårig skolplikt i Sverige, men i praktiken krävs det idag en gymnasieutbildning för att få ett jobb på svensk arbetsmarknad. Gymnasielärarna behöver fler behöriga kollegor att dela ansvaret med och de bästa förutsättningarna för att ta alla unga i Sverige till en gymnasieexamen, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.
Totalt finns det 61 heltidstjänster för gymnasielärare i kommunen vilket är fördelat på 82 lärare, 50 av dessa har lärarlegitimation och behörighet i minst ett ämne. Dock råder skillnader bland skolorna i kommunen, Märsta praktiska ligger på 53 procent medan Arlandagymnasiet har 99 procent. Sedan 2014 är det en uppgång från strax under 80 procent till dagens 83 procent.
Nyheter Sigtuna och Väsby planerar att slå ihop sina kommuner till en enda storkommun och skapa ett nav i Rosersberg. Bland annat planeras flytt av S:t Pers ruin till Rosersberg. Ett förslag som hotar samarbetet i kommunledningen: - Vi kommer lämna med omedelbar verkan om Mattias Askerson och Moderaterna går vidare med detta, dundrar Lasse Björling i Samling för Sigtuna.
Nyheter Trots ökat intresse för skyddsrum har inga nya byggts i Sverige sedan 2003, och beståndet har minskat något de senaste åren. I Sigtuna finns idag 270 skyddsrum med plats för cirka 37 200 personer, vilket täcker 70 procent av befolkningen – en högre andel än riksgenomsnittet på 64 procent.